Mize mici

Șah-mat Niciun comentariu la Mize mici 131
Mize mici Mihaela Rădulescu

Iar s-a întîmplat ceva irelevant, iar e plin internetul de păreri. Subiectul aburind de săptămîna asta: ceva, ceva, Mihaela Rădulescu. Fostul președinte cere demiterea ministrului Finanțelor pentru presupuse fapte de corupție, Putin e dat dispărut de zece zile și Kremlin-ul tace mîlc, primarul Sectorului 5 al capitalei e arestat preventiv într-un dosar de corupție și Statul Islamic e din ce în ce mai violent, iar ocupația principală a multor români de cîteva zile e stîrvul eșuat al unei odată-vedete și prestația ei într-o emisiune pentru telecomenzi nescoase din foliile de plastic. Lumea e supărată, scrie statusuri înfierate și scrisori deschise.

Scrisoarea deschisă, această ipocrită formă de manifestare, pentru că deși pare mereu adresată cuiva, scopul adevărat nu este de a-i transmite presupusului destinatar ceva, ci a arăta celor din jur că ești inteligent, sensibil și implicat social. Încă o metodă de a cerși atenție. Încă o formă de a ne bate pe umăr că sîntem mai buni ca ceilalți, fără să ne dăm seama de gardul cocinii care ne-nconjoară. O scrisoare deschisă nu e o părere despre ceva, ci un strigăt disperat de ajutor: „Vreau să fiu băgat în seamă!” Dacă oamenii ar petrece mai puțin timp scriind scrisori deschise și mai mult timp construind case pentru săraci, am trăi într-o lume mai bună. Și e amuzant cum site-urile de psuedo-știri anunță de fiecare dată: „Scrisoare deschisă scrisă de către o studentă în Anglia”. De parcă faptul că ar fi plecat din țară îl face pe autor mai inteligent sau mai relevant. Dacă studentul plecat oriunde, cel mai adesea pe banii părinților, ar fi mai breaz, și-ar petrece timpul cu lucruri mai importante decît scriind scrisori de auto-validare către vedete pe care orice om normal le ignoră.

N-o fi destulă pîine în România, dar circ avem să ne-ajungă o viață, cît să ignorăm orice. Pînă la pseudo-scandalul ăsta, uitasem complet de Mihaela Rădulescu. Nici nu știam că mai există, putea fi fericită alături de orice altă vedetă-impostor sau mîncată de rechini, mi-ar fi fost indiferent. Ne plîngem constant de mocirla în care ne aflăm, dar nu realizăm că astfel de comportamente ne trag de fapt în jos, mutînd discuția generală de la subiectele importante și relevante la mizerii care nu schimbă nimic cu nimic.

Poate nu-și dă toată lumea seama, dar dacă te uiți la Românii au Talent, Vocea României, X-Factor, Master Chef sau orice altă emisiune pentru canapele prea tocite și ai pretenții de calitate, problema e la tine, nu la ei.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top