Pe placul piraților

Șah-mat Niciun comentariu la Pe placul piraților 0

În paralel cu protestele din Pia­ța Universității s-au dus și cele pe In­ternet, împotriva SOPA (Stop On­line Piracy Act) și PIPA (Protect IP Act), două proiecte de legi antipiraterie inițiate în Statele Unite.

La scurt timp de la mediatizarea acestora au apărut fel de fel de articole și filmulețe care explicau cum aceste legi nu numai că nu aveau cum să reușească să pună capăt distribuției ilicite de materiale de autor online (să fim serioși, pirateria – precum corupția, că tot s-au sincronizat pro­testele – n-o să moară niciodată, me­reu se vor găsi metode, ocolișuri), ba chiar ar fi contribuit la „deteriorarea” Internetului.

De ce? Pentru că ar fi umblat, pe de o parte, la „structura” site-urilor (la DNS – Domain Name System – un fel de distribuție ierarhică a do­me­niilor) iar, pe de altă parte, ar fi afectat platforme care nu au aproa­pe nici o treabă cu drepturile de au­tor, precum Wikipedia. De fapt, con­dițiile impuse de aceste legi erau atît de aspre încît aplicarea lor ar fi presupus că un utilizator de YouTube care încarcă un clip cu bebelușul sau pisica dar care are pe fundal, de la televizor sau calculator, o melodie cîntînd, să-și piardă contul pentru că nu are drepturi de autor asupra res­pec­tivului material sau chiar să pro­voace închiderea site-ului.

Că tot am pomenit de Wi­ki­pe­dia, a fost probabil site-ul al cărui pro­test s-a făcut cel mai „auzit”. Platforma (varianta ei în engleză, cel puțin) a fost închisă pentru 24 de ore lăsînd elevi, studenți și profesori din toată lumea fără materiale de teme, pro­iec­te și planuri de lecții. Accesînd en.wi­kipedia.org, erai instant direcționat către o pagină care explica efectele celor două legi. Mi-a plăcut că, din­tr-un sentiment de solidaritate palpabilă pentru ceva virtual, s-au afiliat protestului și site-uri care n-ar fi avut deloc de suferit de pe urma SOPA și PIPA, precum românescul dexonline.ro, care a afișat timp de o zi un mesaj de informare în privința legilor pe fiecare pagină a sa.

Este cu adevărat plăcut cînd o re­voltă, un protest, chiar reușește, fie ea doar pe Internet. Politicienii ame­ricani care susțineau cele două pro­iecte de legi au început, rînd pe rînd, să se retragă, iar republicanul La­mar Smith, inițiatorul PIPA, a spus că este îngrijorat de toate aceste critici și că trebuie regîndită abordarea le­gis­lativă.

Cu riscul să devin puțin patetic, trebuie să spun că m-a bucurat să văd, în sfîrșit, o bătălie împotriva cio­coi­lor cîștigată. Cînd justuția nu mai e oar­bă, începi să ții cu pirații.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top