Dați un click pentru trafalet

Șah-mat Niciun comentariu la Dați un click pentru trafalet 7
Dați un click pentru trafalet

Mulți dintre preoții români ar merita să primească o lecție de smerenie. În special cei care merg, pe drumuri înglodite, să le vorbească oamenilor despre cumpătare și credință, în Mercedesuri de zeci, poate chiar sute de mii de euro. Pentru că sînt cuferele suferințelor și păcatelor enoriașilor, pe care le drămuiesc la fiecare spovedanie, preoții n-au voie să cadă-n păcatul desfrîului. Nu le cere nimeni să afișeze austeritatea călugărilor, dar nici să îmbrățișeze, cum prea des se întâmplă, opulența magnaților. Există o ruptură atît de mare între nivelul de trai, trăirea și concepția asupra existenței între preoți și credincioși încît, de cele mai multe ori, predicile par goale, cuvinte rostogolite în gol, și, în loc să se întruchipeze în purtători ai cuvîntului Domnului, preoții preiau mantaua falșilor predicatori. Există atît de multe lucruri de spus și de scris despre disfuncționalitatea mamutului numit BOR și cît de reprezentativă mai este instituția seculară pentru creștinii de rînd încît nu poți să nu te uiți cu tristețe la subiectele care devin obsesii de presă.

Cunoașteți obsesiile prea bine – acele balene albastre care macină în somn degetele reporterilor și se transformă în realitate a doua zi, din lipsă de subiecte și în căutarea excepționalului. În ceea ce privește Biserica – îmi vin în minte două balene – episodul trafaletului și cel al chipului patriarhului de pe clopot. Absurd, dacă stai să te gîndești. Cum să sfințească PF Daniel cu un „miruitor extensibil” care seamănă cu un trafalet niște obiecte la care nu ajunge (parcă era cazul unor monitoare de la studiourile Trinitas). În același timp, așa se fac lucrurile de ani, zeci de ani probabil, și nimeni nu a avut de protestat pînă cînd subiectul n-a ajuns în malaxorul media. În cazul chipului patriarhului de pe clopot, în loc să se nască din nou discuții relevante despre nevoia de simboluri și cît de disproporționată este această nevoie în raport cu cele imediate ale creștinilor, s-a ajuns tot la miștouri gratuite. Dacă aruncăm o ocheadă în alte curți – folosesc și alții trafelete, iar chipurile ctitorilor, în biserici sau clopote, sînt puse de sute de ani.

Însă presa preferă să fetișizeze pe subiectele facile – tragi două înjurături pe Facebook, pui un titlu ușurel, jos BOR și-ai rezolvat cu traficul pe-o săptămînă. Nu spun că astfel de subiecte trebuie ignorate, dar cînd întreg domeniul religiei este atît de ofertant, cînd există comunități întregi care se formează în jurul unor preoți care sînt preocupați mai mult de imaginea lor decît de învățăturile sfinte, pare muncă de amatori să fugărești clopote și trafalete.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top