Întîiul pas către Iașul tuturor studenților

Șah-mat Niciun comentariu la Întîiul pas către Iașul tuturor studenților 35

Nu se vorbește prea des despre instituții concurente într-un domeniu care să-și fi dat mîinile și să accepte că potențialii beneficiari au dreptul să aleagă, fără să fie împinși violent într-o anumită direcție, către care dintre ele ar dori să se îndrepte. Un mic pas în această direcție l-au făcut însă, în acest an, toate cele cinci universități ieșene, care, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, au inițiat prima acțiune comună de promovare a ofertei educaționale adresată elevilor din toată țara. Sub sloganul „Iași, orașul studenției tale”, reprezentanții universitari, cadrele didactice și studenții au acceptat să-și deschidă porțile deodată și faciliteze accesul tinerilor curioși să afle cum se desfășoară orele de curs în centrul universitar, cum arată fiecare universitate și cît de bine dotate sînt laboratoarele și amfiteatrele ale acestora.

Timp de patru zile, în perioada 21-25 aprilie, două autobuze ce au purtat identitatea vizuală a evenimentului au fost puse gratuit la dispoziția elevilor către două direcții, Copou și Tudor Vladimirescu, ca să-i ajute pe tineri să ajungă cît mai repede la instituția de învățămînt pe care doresc s-o vadă. Tot pentru a marca evenimentul a fost realizat și un filmuleț comun de promovare, care aduce la un loc, pentru prima dată cele cinci universități ieșene. Un astfel de film a mai fost realizat de către instituțiile de învățămînt din Cluj, care-a fost creat tot anul acesta.

Chiar dacă Iașul universitar s-a unit pentru prima dată sub nume comun, activitățile desfășurate în cele cîteva zile au fost însă individuale, fiecare desfășurîndu-și propriile evenimente și prezentări. Cu toate acestea, nu putem să nu apreciem pozitiv o inițiativă pe care nu am fi văzut-o posibilă pînă în prezent și care, deși n-a fost decît o schiță a ceea ce putea fi, pare să fie o ofertă încă fragilă de pace între mai marii învățămîntului ieșean.

Ca studenți ieșeni și ca tineri care vor să primească asigurări legate de faptul că sistemul menit să-i educe îi consideră o prioritate și renunță la propriile lupte pentru binele general, nu putem decît să sperăm că demersul nu se va opri la prima ediție și că se va consolida de la un an la altul. Poate că în doi-trei ani vom putea vorbi de o unire la scară mai largă, de activități gîndite și desfășurate împreună, de universități gata să sară una în ajutorul celeilalte la nevoie, de autobuze pregătite să aducă elevii de la sate și poate și de o implicare cît mai responsabilă a tuturor părților din proiect.

Autor:

Andreea Anton

Șef-departament „Opinia studențească” și studentă a Catedrei de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top