Operațiunea „Farfurii curate”

Șah-mat Niciun comentariu la Operațiunea „Farfurii curate” 1

Vreo 20 de concurenți se aliniază sub un hotdog imens, în fața unei grămezi de hotdogi mai mici, iar 40.000 de oa­meni încep numărătoarea inversă. În ur­mă­toa­­rele 10 minute, fiecare atacă movila du­­pă puteri, cu o tactică pregătită din timp. Unii îndeasă mîncarea în gură cu am­be­le mîini, de parcă ar bate cuie. Alții o aco­­peră cu mișcări delicate, ca-ntr-un nu­măr de magie. Întrecerea mîncăilor organiza­­tă de mai bine de patru decenii de res­tau­­rantul Nathan’s Famous (New York) și televizată pe 4 iulie de canalul ESPN a devenit mai populară decît baseballul.

Se poate spune că mîncatul contra cro­­nometru a fost, de la bun început, o chestiune de patriotism. Potrivit legen­­dei vîndute pentru multă vreme publi­cu­­lui telespectator, patru imigranți au stat la baza întrecerii Nathan’s Famous: vo­­iau să vadă care e mai patriot, așa că au început să înfulece crenvurști împache­tați în pîine. În prezent, cîștigătorul strînge la piept steagul american, cu o­chii în lacrimi și cu fălcile dilatate. Iar poza campionului ajunge pe un imens pa­nou de onoare, în fața restauran­tu­lui. Și cine nu și-ar dori să întîmpine veș­ni­cia cu stomacul plin? I-am întrebat pe doi dintre cei mai destoinici mîncăi ai Americii despre activitatea pe care o des­­fășoară și despre secretele ei.

La 26 de ani, Patrick Bertoletti a de­­pășit de ceva vreme statutul de tî­nă­ră speranță a circuitului profesionist. În mo­mentul de față, se află pe locul al doi­lea în clasamentul Major League Ea­ting, după campionul Joey Chestnut. Așa cum era de așteptat, Patrick nu era toc­mai genul de copil care să facă na­zuri la masă. Își curăța conștiincios farfu­ria, cînd cei patru frați mai mari nici nu apu­ca­se­ră să ducă lingura la gură. În calita­te de mezin, obiceiul ăsta îl ajuta să ca­pete atenție.

Și azi are parte de atenție, mai ales cînd înfulecă 47 de felii de pizza, patru ki­lo­­grame de plăcintă cu afine sau 191 de ja­lapenos. Cu jalapenos e cel mai greu să te pui. „Singura metodă de a tăia us­tu­ri­mea e să bei mult lapte, alcool și să mă­­nînci pîine. Eu obișnuiesc să beau milk-shake cu shot-uri de pepto bismol (un medicament pentru dureri de sto­mac) și whiskey, în amestec”. La un asemenea rafinament al combina­ți­ilor nu ajungi de­cît în cazuri disperate, iar Patrick le-a trăit.

Psihologia și filosofia lui Bob Shoudt

Una dintre cele mai grele încercări din viața texanului Bob Shoudt (44 de ani, locul 6 în clasamentul Major Lea­­gue Eating, 129 kg) a fost să înghită 16 kilograme de fasole în 12 minute. „Ul­­timele două minute au fost incredibil de grele. Am reușit să mănînc 15,5 kilogra­­me, dar am pierdut la 20 de secunde”, își amintește Bob, zis și Notorius B.O.B., fost „Humble” Bob. Au existat și momente de glorie de­plină: de pildă, Bob deține recordul ab­solut la sandvișuri cu friptură de va­că (15,7 kilograme în 10 minute) sau la spa­ghetti cu chili (6,3 kilograme în 10 mi­nute).

Bob Shoudt se antrenează bînd mul­­tă apă într-un timp foarte scurt. Dar cea mai importantă este pregătirea menta­lă, așa că practic Jerry Kilcourse, un nou tip de yoga care devine popular printre starurile de la Hollywood. În plus, mă văd cu un psiholog de două ori pe săp­tă­mînă. În perioadele aglomerate, chiar și de patru ori”, explică Bob. În afară de yoga și psihologie, stomacul lui No­to­rius B.O.B. digeră și o filosofie de viață: „Mă gîndesc la ceea ce vreau să fac și se întîmplă. Tot ce trebuie să fac e să vi­zu­alizez și rezultatul va apărea”. Sau va dispărea, că despre asta e vorba.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top