Necazurile unui boț de om

Șah-mat Niciun comentariu la Necazurile unui boț de om 13

Copiii Iașului plîng. Scîncesc pe ascuns cînd sînt bătuți, violați sau munciți și dacă ajung la psiholog îi povestesc printre lacrimi și suspine groaza pe care au trăit-o în satele județului. Copiii din jurul nostru au mîini de adulți, fețe brăzdate de lacrimi greoaie și suflete boțite de părinți sau alți săteni răutăcioși. Copiii Iașului sînt vînduți la stîni din sudul țării și puși să îngrijească sute de oi.

Acum doi ani, șapte adolescenți din Iași au fost luați slugi la un „boier” din Olt. Omul dăduse pe fiecare copil cîte trei milioane, iar părinții s-au retras mulțumiți în bătătură cu pumnul de bani. Pe poartă ieșeau încrezători într-o viață mai bună copiii nevoiași ai Moldovei. În  Oltenia intrau încă șapte sclavi ai nimănui. Cineva acolo sus, tot i-a iubit. Le-a scos în cale un pescar, bucureștean pasionat de statul pe baltă, care văzîndu-i cu oile l-a adăpat, i-a întrebat de unde sînt. Într-o doară, copiii și-au pus sufletul pe tavă. I-au povestit cum sînt chinuiți de „domnul” și obligați să țină stînile în frîu de cîteva luni, de cînd părinții s-au aprins la auzul cuvîntului „bani”. Pescarul s-a înduioșat pe loc. I-a luat acasă, i-a spălat, i-a hrănit și i-a dus la prima secție de poliție. Acasă au ajuns cîteva zile mai tîrziu cînd și-au pupat părinții ca i-au mai văzut în viață.

Anul trecut, vreo 30 de fete de 12 – 16 ani, au ajuns să fie obligate ca să se culce cu diverși bărbați. Copilele au intrat de cele mai multe ori în rețelele de prostituție mînate de nevoi și de părinți. Cînd au văzut că pîinea este ceva rar în casă, au ales să facă bani alături de oameni dubioși care le-au învățat că se pot vinde. Fetele au fost găsite de poliție și repatriate din țări precum Italia, Spania sau Grecia. Altele au nimerit să se

prostitueze chiar în Iași, ținute sub cheie în apartamente întunecate în care intrau numai bărbați nesatisfăcuți. Ei le dădeau la final bani. Bani murdari pe care fetele trebuiau să-i predea șefilor la care lucrau. În alte cazuri, nici nu era vorba de bani. Doar abuzuri sexuale și agresiuni verbale.

Copiii Iașului ard de vii. Din neglijență și nesupraveghere zeci de micuți se sufocă cu fum sau cad în apă clocotită și li se topește inima de durere. Părinții se dau de ceasul morți, dar în zadar. Nimic nu mai poate îndrepta greșeala, iar timpul știm că nu se întoarce.

Copiii aceștia nici nu au timp să plîngă. Se sting ușor, ne­ajutorați, și apoi ajung parte în statisticile oficiale. Copiii din județul nostru suferă pe ascuns și ies la suprafață numai atunci cînd necazurile le bat la poartă. Iar necazurile le bat sufletul cu parul.

Autor:

Iulia CIUHU

Șef de departament la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași, masterand la Facultatea de Istorie a UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top