Moartea decenței din presă

Șah-mat Niciun comentariu la Moartea decenței din presă 6
Smurd Helicopter

Opt militari ai Bazei 71 Aeriene de la Cîmpia Turzii și-au pierdut viața vineri, 21 noiembrie, într-un accident aviatic petrecut pe raza județului Sibiu. Alți doi, care se aflau în același elicopter, au fost răniți grav și internați pentru recuperare medicală în capitală. Din primele informații, se pare că elicopterul IAR – 330 Puma SOCAT se afla într-o zonă cu ceață densă și zbura la altitudine joasă, iar la un moment dat a atins crengile copacilor, s-a învîrtit de cîteva ori și s-a prăbușit în flăcări. În aceeași zi, Ministerul Apărării Naționale a anunțat identitățile celor 10 victime, iar de acolo a început „tragedia”, „sfîrșitul crunt” sau „moartea dramatică”. Vineri o parte dintre jurnaliști au început să piseze orice subiect care poate stoarce emoție cititorilor, telespectatorilor sau radioascultătorilor. Au accentuat dramele prin care au trecut familiile din care au dispărut „stîlpii” în jurul cărora s-au închegat și le-au spus cu patos și apăsare pe cele din care au dispărut copiii necăsătoriți, cu cariere înfloritoare în față. PRO TV-ul a făcut seara și o animație grafică a accidentului la care ne așteptam, nu-i așa, încă de la anunțarea evenimentului.

Vinerea trecută, din cer a curs iar sînge și foc și presa aproape că a fost salvată de „eveniment” după o perioadă în care a „tras” doar de campania prezidențială, candidații înscriși în cursa pentru Cotroceni și de neamțul Iohannis. Pentru a doua oară anul acesta, un aparat de zbor de mici dimensiuni s-a prăbușit și jurnaliștii au vînat subiectul ca vulturii care năpădesc leșurile abandonate pe cîmp. La fel cum în ianuarie, jurnaliștii au sărit pe familiile îndoliate ale celor doi pasageri răpuși de traumatisme și de frig – pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion – în urma unui alt accident aviatic, în care o aeronavă de tip BN2 care transporta o echipă medicală din capitală pentru o prelevare de organe la Spitalul Județean din Oradea s-a prăbușit în munții Apuseni.

Așa cum atunci nu i-au lăsat pe părinții studentei sau pe rudele pilotului să-și plîngă în taină apropiații, așa cum atunci i-au filmat pe cei morți din toate unghiurile, așa au abordat și acum nefericitul accident. Bine că MApN a acoperit sicriile militarilor, că de altfel chipurile lor carbonizate erau date la televizor fără nici o urmă de bun simț. Decența, cu definiția ei completă din dicționar, lipsește din cultura unor așa-ziși jurnaliști și nu se învață în studiourile unor televiziuni. Mă îngrozește felul în care se profită de nenorocirea unor oameni și se face audiență. Dar și mai tare mă îngrozește că oamenii se uită la astfel de grozăvii. Mă întreb dacă morții ar fi de-ai lor, ar mai intra în circul media? Eu cred că nu. n

Autor:

Iulia CIUHU

Șef de departament la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași, masterand la Facultatea de Istorie a UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top