Bîlciul de-aici și războiul din vecini

Șah-mat Niciun comentariu la Bîlciul de-aici și războiul din vecini 25

Deși au fost în mare parte ignorate de presa românească, eclipsate fiind de europarlamentarele de la noi, alegerile de peste drum de duminica trecută au fost, poate, la fel de importante pentru Europa și cu siguranță pentru politica internațională. Mă refer bineînțeles la Ucraina, unde a fost ales noul președinte, după căderea lui Victor Ianukovici, cel care prin atitudinea sa antieuropeană și prorusă a atras mînia populației și a stîrnit așa-numitul „Euromaidan”, protestele noiembrie 2013 – februarie 2014.

Conform ultimului exit poll la ora la care a fost scris textul ăsta, cîștigător din primul tur e Petro Poroshenko, care s-a poziționat de partea Euromaidanului, cu o atitudine relativ moderată. „Vom pune capăt războiului și vom reface țara. Vrem alegeri parlamentare în acest an și nu vom recunoaște niciodată ocupația rusă din Crimeea”, a spus acesta duminică seara. Fără alegeri parlamentare, tensiunile dintre el și actualul Parlament, format din partide care au susținut Maidanul și parlamentarii lui Ianukovici, pot destabiliza și mai tare țara.

Se spune că popoare sau oameni în mod normal dezbinați se unesc în fața pericolului și cam asta s-a întîmplat cu ucrainenii ca reacție la acțiunile din ultima vreme ale Rusiei. Într-un interviu acordat ziare.com, Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, povestește despre „11 comunități evreiești care de obicei își scot ochii între ele. Agresiunea le-a unit și ne-au spus că ele depun mărturie că Ucraina e un stat tolerant, nu e un stat fascist cum spune Putin, că anul trecut au fost de aproape 20 de ori mai multe incidente antisemite în Franța decît în Ucraina”.

Agresiunea și propaganda lui Putin, care și-a închipuit că poate să-și însușească Ucraina, sau măcar o parte din ea, ca un bun care-i aparține prin moștenire, au stîrnit mînia poporului de la nord de Marea Neagră.

Fără să mire pe nimeni, votul la care au fost prezenți și 1200 observatori OSCE a avut parte și de incidente, separatiștii pro-ruși amenințînd cu împiedicarea procesului electoral. Ministrul ucrainean de Interne, citat de Interfax Ucraina, a anunțat că o persoană a murit și una a fost rănită într-un incident armat din orașul Novoaidar din Lugansk. Un grup de separatiști au încercat să fure buletine de vot, întîmplare care-a fost urmată de un schimb de focuri între aceștia și o unitate anti-tero.

I-aș invita pe toți euroscepticii din ultima vreme la o plimbare prin Kiev, poate chiar prin zonele estice ale Ucrainei. Să vadă cum arată o țară prea mult în sfera de interes a Rusiei și care nu e membru NATO.  Oricît de dezamăgiți am fi de rezultatele alegerilor de la noi, ce se întîmplă aici e încă o glumă. Peste graniță fierbe un nou război rece la care românii sînt stupid de indiferenți.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top