Invitatie la film

Șah-mat Niciun comentariu la Invitatie la film 5

E ca in povestea cu virgula buclucasa. Daca o pui acolo unde nu trebuie, ai rastalmacit intreg sensul propozitiei sau al frazei. Recunosc, nu am experienta necesara in domeniul mass-media, astfel incit sa imi permit sa fac anumite categorisiri sau sa emit opinii demne de luat in seama. Dar, fata de unii ziaristi, eu am bagat la cap ce am auzit la facultate. Suna demodat, poate suna ca un cliseu, dar intotdeauna e bine sa verifici orice informatie primita din trei surse sau macar doua.

Sa presupunem ca inainte de a profesa, jurnalisti participa la un test psihologic. Primesc trei cuvinte cheie, sa zicem: "elefant", "mare" si "rinocer". Unul ar putea sa scrie "La malul marii, un elefant s-a apropiat prea mult de un rinocer", dar de asemenea poti face o propozitie de genul "Un elefant a omorit cu bestialitate un rinocer in timp ce se scalda in mare". Rezultatul testului psihologic ar spune astfel: prima constructie ar arata un caracter introvertit, usor timid si chiar copilaros. In al doilea caz, ar fi vorba despre o persoana extrovertita, dinamica si vulnerabila. Asadar avem doua tipuri de jurnalisti. Cum procedam? Cel cu firea instabila tocmai s-a certat cu nevasta si ajunge la redactie. Primeste o informatie cum ca americanii ii ameninta pe rusi cu embargo-ul asupra vinzarii de arme. Daca individul are si ciuda pe rusi, va pune o injuratura in stiri si va scrie, de fapt, ca americanii i-au amenintat cu un razboi in toata regula. Daca-l punem in aceeasi situatie pe cel cu un comportament flegmatic, poate fi chiar si o declaratie de razboi a Washingtonului. Nu conteaza, sint destui americani care sa duca tara in circa. Bineinteles, sint mai multe posibilitati acum pentru a nu se mai intimpla asemenea "mici greseli". In primul rind, ar putea sa se izoleze de orice element care ar putea sa-i declanseze o instabilitate psihica. Iar in al doilea rind, ar fi indicat sa urmeze, nu neaparat o Facultate de Jurnalism, ci mai degraba citeva cursuri specializate de "10 pasi ca sa scrii o stire buna". Iar pentru cei lenesi, exista filmul "Toti oamenii presedintelui".

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top