Informații rostogolite

Șah-mat Niciun comentariu la Informații rostogolite 8
Informații rostogolite

Nu trebuie neapărat să termini o facultate în domeniu ca să înveți că în momentul în care devii jurnalist ai o responsabilitate pe umeri. Nu una la fel de mare precum cea a unui medic care poartă în mîini viețile unor oameni, ci o responsabilitate morală, care îți poate atîrna destul de greu măcar deasupra capului, dacă nu și în suflet. Atunci cînd se vorbește despre verificarea informațiilor din trei surse, există tendința de a surîde măcar în colțul gurii, ca și cum e un semn al idealismului și face parte din seria lucrurilor care se fac doar teoretic. Maniera în care a fost ilustrată tragedia din ajunul Crăciunului, cînd Ana Maria Ungureanu și Dragoș Vîrlan, și-au pierdut viața după ce au căzut de la balconul blocului din cartierul Tătărași, face parte exact din această poveste. Poveste pe care o tratăm ca și cum e doar desprinsă din cărți al căror conținut sîntem obligați să îl citim, nu să îl și însușim.

Prima zi de Crăciun a celor care lucrează în presa ieșeană a început direct cu sunetul telefonului care îi anunța despre o tragedie întîmplată în seara precedentă în jurul orei 00.00. Vestea s-a rostologolit pe online, în ziare, pe posturile de televiziune, pe scurt, în presă, fără nicio verificare prealabilă a informației, ca dublă sinucidere, mai apoi ca eventuală crimă. Pentru că ce e mai ușor de crezut și de intuit atunci cînd auzi că două persoane au căzut de la înălțime? Că s-au sinucis, că cineva le-a luat mințile, că s-au certat și că erau împreună. Că Necuratul și-a făcut lăcaș într-un bloc din Tătărași. La fel ca o bîrfă pe care o auzi și care te face să-ți freci mîinile de bucurie cînd simți că are la mijloc o fărîmă de intrigă, de fapt neobișnuit. Poate că totuși evenimentul ar fi trecut și mai apoi ar fi fost uitat prin paginile ziarelor și prin înregistrările televiziunilor dacă „scăparea” nu ar fi fost sesizată de rudele și prietenii acestora și, mai ales, dacă Biserica Ortodoxă Română nu ar fi refuzat cu vehemență înmormîntarea creștinească a celor doi.

A fost nevoie de un comunicat de presă, scris de prietenii lui Dragoș, de la Pro Mediu Timiș, care să combată tot ceea ce s-a scris despre cei doi tineri implicați în tot ce înseamnă voluntariat și acțiuni, din dorința de a schimba ceva. A fost nevoie de o singură frază care să dezmintă tot tăvălugul de informații care încă atîrnă în căutările de pe Google. „Facem apel către mass-media să nu distorsioneze adevărul […], cu atît mai mult cu cît acest scenariu nu este verificat de ancheta încă în lucru a Poliției.” Aici e cheia, în cuvintele „anchetă încă în lucru”. Rostogolirea informațiilor neverificate nu are temei indiferent de care parte a baricadei am privi, pentru că printre primele declarații oferite presei, era mențiunea „persoane (aparent) căzute de la înălțime”. Însă cum rămîne cu informațiile care sînt deja indexate în motoarele de căutare?

Autor:

Mădălina OLARIU

Secretar general de redacție Opinia studențească, student în anul I master la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top