Înspre dictatură, puțin cîte Putin

Șah-mat 1 comentariu la Înspre dictatură, puțin cîte Putin 29
Înspre dictatură, puțin cîte Putin

Cînd apari pe o listă neagră de persoane cărora le este interzis să intre în Rusia, știi că faci ceva bine. Comportamentul dictatorial-infantil al lui Putin e tot mai caraghios pe zi ce trece. Moscova a trimis zilele trecute țărilor din Uniunea Europeană o listă cu persoane oficiale care au interdicție pe teritoriu rusesc, în același timp acuzînd statele europene de „show politic”. Cel mai probabil interdicția a venit și ca urmare a propriilor sancțiuni ale Rusiei, aplicate atît de Statele Unite cît și de Uniunea Europeană. Diferența este că nimeni din Occident nu vrea oricum să mai meargă în Rusia, cum arată ea acum, o țară prinsă în propria cușcă, construită de un lider cu apucături de țar nebun – total inconștient de repercusiunile acțiunilor sale și indiferent la umilințele pe care le suportă populația din cauza sa – și ai săi lachei. Pentru că pe lîngă suferințele pe care le îndură ucrainenii din estul țării, nu pot să nu mă gîndesc și la rușii de bună credință, și-s mulți, dacă ne uităm la cîte marșuri anti-Putin au avut loc în ultimii ani și cîți oameni au scos în stradă, care simt că nu mai pot trăi în propria țară. Pînă și jurnaliștii ruși au început să plece și să-și stabilească redacții în alte țări, precum Latvia, unde se pot simți mai în siguranță scriind despre nedreptățile care se petrec acasă.

Chiar unul dintre cei cinci români de pe acea listă, Iulian Chifu, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, a declarat că oricum nu avea de gînd să-și facă vreo vacanță în Rusia. Tot el a mai spus că dacă acesta e prețul pentru a comenta liber și argumentat încălcarea de către Rusia a regulilor dreptului internațional și a angajamentelor de securitate europene în Georgia și Ucraina, atunci merită. Pe listă se află și Adrian Cioroianu, fost ministru de externe și propus ambasador UNESCO, care a spus că deși „nu sîntem adversarii rușilor, sîntem o piedică în calea Rusiei”. Ceilalți trei sînt Tiberiu-Liviu Chondon, șeful Statului Major al Forțelor Navale, Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară și Gheorghe Hațegan, directorul general Transgaz.

Ce nu vrea și nu poate Putin să înțeleagă e că s-a angajat într-un conflict pe care, oricum ar da-o, nu poate să-l cîștige. Pur și simplu a angrenat prea multe forțe împotriva lui și singurul său avantaj e faptul că lumea occidentală nu stă mereu cu degetul tremurînd pe trăgaci și nu caută cu una cu două să rezolve orice conflict trimițînd tancurile peste graniță. Asta și frica statelor mai mici. Însă nu văd nici o posibilitate în care Rusia ar cîștiga un război la scară largă, în cel mai rău caz poate face cît mai multe pagube statelor est-europene înainte de a capitula. Să sperăm doar că nu-i destul de nebun încît să mizeze fix pe asta.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Un comentariu

  1. IULIAN 5 iunie 2015 at 23:50

    Admitere, admitere, admitere!

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top