Vieți începute în incubator

Șah-mat Niciun comentariu la Vieți începute în incubator 7
Vieți începute în incubator

De mai bine de o lună de zile asistăm la o situație de criză în rîndul părinților din țară, ai căror bebeluși au murit în condiții încă neelucidate, iar alții se află încă în spital, în stare gravă. Condițiile rămîn neelucidate pentru că, la o lună distanță, în loc să se afle exact care a fost cauza îmbolnăvirii bebelușilor, auzim doar despre anchete încă în desfășurare, în timp ce copilași din toată țara se sting în spital din cauza unui sindrom hemolitic uremic (SHU), cu care sistemul lor imunitar în formare nu reușește să se lupte. Între timp s-a aruncat cu noroi în firme de lactate, s-a scos mai apoi în evidență că ar fi de vină vaccinurile obligatorii, ceea ce a stîrnit aceleași discuții binecunoscute pro și contra vaccinurilor, însă nu s-a rezolvat nimic. Mai mult, cazurile încep să se înmulțească, în zone diferite ale țării, ceea ce înseamnă că nu putem vorbi despre un singur focar concret de infecție.

De cîteva zile, alți doi bebeluși cu același sindrom au ajuns la Spitalul „Marie Curie” din București, iar medicii din spital i-au denumit sugestiv „supică” și „sărmăluță”. „Supică” este un băiețel de șase luni hrănit cu supă din picioare de găină, iar „sărmăluță”, o fetiță de șapte luni. De data aceasta, deși cauza pare să fie tot alimentația, nu este vorba despre lapte infectat cu e.coli, ci despre carne. Mai exact, despre faptul că un copil de doar șapte luni, este hrănit cu sarmale făcute din carne tocată. De aici, situația nu ar mai trebui să fie pusă doar în cîrca firmelor producătoare, ci și a părinților. Pînă la un punct, lucrurile ar putea fi explicate de sărăcie, însă nu în totalitate. Ar putea fi explicate și de neglijență sau de lipsa unei educații minime.

Devine trist atunci cînd îți dai seama că acestea sînt doar cazurile grave, cazuri care au ajuns la urechile noastre pentru că vorbim despre o problemă mediatizată într-o perioadă în care subiectul este unul care arde. Fie că vorbim despre neglijență, lipsa igienei sau poate despre firme care se joacă cu sănătatea populației, nu este normal ca într-o lună singurul răspuns al autorităților să fie că anchetele sînt încă în desfășurare. Nu este normal ca în continuare copii din diferite județe să ajungă la spital cu același sindrom și încă să oscilăm între vina producătorilor și a părinților. Și să nu uităm cîte alte cazuri de copii aflați în această situație mai există. Copii care sînt hrăniți după ureche, cu ceea ce reușesc părinții să le asigure, fără să fie respectată nicio normă igienică de bun-simț.

Autor:

Mădălina OLARIU

Secretar general de redacție Opinia studențească, student în anul I master la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top