Ce-a fost oare?

Șah-mat Niciun comentariu la Ce-a fost oare? 1

In anul universitar curent am pasit cu obrazul bronzat si fruntea descretita. Ne-am aruncat poseta pe un umar drept si am purces la invatat, la rasfoit, la chicotit printre banci. La opt luni insa, sintem ametiti de numeroasele evenimente si scandaluri din mediul universitar. Zici ca se intrec intre ei rectorii, decanii sau ministrii de invatamint in a da verdicte, a schimba metodologii sau a emite legi noi.

Studentii au ramas complet pe din afara. Din cind in cind, mai primesc cite o palma si nici nu reuseste sa treaca bine usturimea, ca iar cade cerul peste cap. De la burse intirziate si greve, pina la diplome la un pas de nerecunoastere. Am trecut prin toate.

Criza asta cu renume mondial a umblat si pe la noi prin buzunare. Mai exact, prin conturile bancare, pentru ca indiferent daca asta o fi motivul adevarat, sau, pur si simplu e vorba de incompetenta administratiei, banii nu-s. Bursele noastre sint in vacanta. In una prelungita. Au intrat la Craciun si nu vor iesi pina la vara. Degeaba ne revoltam, scriem pe bloguri si spunem rugaciuni in soapta. "Nu sint fonduri".

Rabufnim si mai intens atunci cind aflam ca sintem la un pas de a nu ne primi diplomele de licenta. Trei sau patru ani de cursuri ramin atirnati intr-un cuier la care nu ajunge decit ministrul Educatiei,  Ecaterina Andronescu. Dar doamna abia reuseste sa impace universitatile fara stelute din topul stabilit de Coalitia pentru Universitati Curate, d-apoi sa-si aplece urechea la cerintele studentilor. "Stapinul fals al inelelor", dupa cum a fost numita de Mihai Tatulici in emisiunea "Strada, Scoala si Spital" de pe Realitatea, nu stie cum sa se foiasca, sa se rasuceasca, astfel incit verigile slabe din sistemul de invatamint sa mai tina pina la urmatorul ministru. Pentru ca asta este portita dumneaei. Dar portita noastra e ascunsa in buruieni prea razlete ca sa o putem gasi. Ne inmatriculam la specializari neacreditate, cumparam licente – asta este o bucurie, sa recunoastem – oftam impreuna cu profesorii care jinduiesc dupa salarii mai mari, iar codurile etice sau nepotismul nu prea ne intereseaza. "Sa se ocupe cei legitimati" ne spunem si lasam gindul sa zboare la un cont secatuit si la un viitor incert. Am obosit.

Lina VDOVII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top