Bășica din fundul curții

Șah-mat Niciun comentariu la Bășica din fundul curții 12

Cam toate capitalele europene, inclusiv Zagreb, Croația (care a intrat în Uniune abia anul trecut) au fost redesenate din punct de vedere logistic de-a lungul anilor pentru a fi cît mai „tourist-friendly”, pentru a oferi străinilor acces cît mai simplu și lipsit de obstacole de la aeroport sau gară către oraș și locul în care sînt cazați și apoi diversele obiective pe care intenționează să le viziteze. Puncte de informare, hărți gratuite la tot pasul, servicii traduse în engleză etc. Poți vizita cu încredere Bruxelles, Budapesta, Lisabona sau Varșovia, fără să știi nimic și pe nimeni dinainte, cu certitudinea că dacă stăpînești cît de cît o limbă de circulație internațională n-o să ai probleme.

N-am vizitat niciodată Bucureștiul ca turist. Îl știu de mic, trec de cîteva ori pe an pe-acolo și de fiecare dată mă-mpinge să plec mai departe, unde am treabă. Nu știu cum îl văd alții, dar pentru mine e urît, neatrăgător. Și tot umblînd prin alte părți am văzut că una dintre diferențele principale între orașele lor mari și ale noastre e lipsa de viziune. E o plăcere să te pierzi o zi întreagă pe străduțele Zagrebului sau să te plimbi prin Gent sau Bruxelles cu orele, făcînd din cînd în cînd pauze de cafea sau bere la cîte o terasă la stradă. Orașele astea sînt cumva legate, au o unitate a lor pentru că au fost gîndite ca un întreg, pe cînd Bucureștiul e ca o minge cîrpită, ca o bășică veche cu petice mai mult sau mai puțin frumoase. Are părți bune și locuri atractive, bineînțeles, dar nu l-aș lua la pas o zi întreagă nici dacă aș fi rămas fără bani de metrou sau bilet de RATB; aș prefera să risc o amendă.

Și, ajungînd la Iași, care-și propune să cîștige titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, situația e cu atît mai sumbră. Cu drumuri pline de gropi, trotuare refăcute cu pavele care se găuresc în maxim două săptămîni și o Filarmonică care se dărîmă, nu știu cum cineva lucid și fără interese i-ar oferi o asemenea distincție. Iubesc orașul ăsta, m-am mutat aici acum șapte ani și tot nu mă dau plecat, dar obiectiv vorbind i-aș da 6 din 10. Maxim.

Recent însă și Bucureștiul a anunțat că se înscrie în cursa pentru Capitală Culturală. Cu toate hibele lui, e mult peste ceilalți candidați, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova și Arad. E de-ajuns să ne gîndim de ce fonduri dispune capitala pe sectorul cultural în comparație cu celelalte orașe, mai mici. Cu toate astea, mi-ar plăcea ca Bucureștiul să cîștige titlul, cu condiția să se ridice la standardele europene, să fie într-adevăr o capitală cu care să ne putem mîndri. Dacă nu, mai bine lasă loc unui oraș mai mic, să se ridice puțin, cum a făcut Sibiul în 2007. Altfel, mai bine rămîn autostrăzile Europei la granița României, cum sînt acum, că degeaba le-ar mai continua.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top