Ținut de mînă în afara legii

Șah-mat Niciun comentariu la Ținut de mînă în afara legii 8
Ținut de mînă în afara legii

Vineri, senatorul PSD de Bistrița-Năsăud, Ioan Denes, a declarat într-o conferință de presă cîteva lucruri care-au zdruncinat toți oamenii cărora li să părea că au drepturi de care toată lumea din România e conștientă. Fără să fie scuzabile contextual, cuvintele lui făceau referire la parteneriatul civil și la drepturile pe care cei doi parteneri ai unui astfel de cuplu le-ar avea, în comparație cu o familie tradițională – „Și aici vreau să vă spun foarte tranșant: de fapt, dumnealor doresc ca drepturile pe care le are un cuplu de același sex să fie și drepturile lor; să fie apărați ca o familie, în sensul pe care îl înțelegem noi pînă acum. Adică să aibă dreptul să facă înfieri, să meargă de mînă pe stradă”.

Pînă la ultima propoziție ar mai fi trecut Internetul cu vederea, dar la „să meargă de mînă pe stradă”, totul a izbucnit și, în cîteva minute, declarațiile senatorului au devenit virale. Cum un atac cu meme-uri n-a fost destul de serios, o asociație din București a pus la cale un eveniment pe Facebook. Numit „În mâini bune – Plimbare fără discriminare”, evenimentul a invitat întreaga comunitate LGBT „și aliații” la o plimbare în plină zi, cu tot cu ținutul de mînă interzis, pentru a-i demonstra lui Ioan Denes că toată lumea poate să-și exprime dragostea oricînd poftește. Distribuit și făcut. Sîmbătă, 30 de oameni, în frunte cu activistul Remus Cernea și iubita acestuia, s-au plimbat pînă-n fața sediului PSD, înconjurați de curcubeie și mesaje pline de iubire. Toți au zîmbit, s-au sărutat, s-au îmbrățișat și s-au fotografiat, să-i trimită senatorului amintirile veșnice printr-un e-mail.

E drept că, din exterior, manifestația a putut trece drept un protest simpatic, pașnic și drăguț, în care niște oameni au strigat sus și tare că lor nu le e frică să se iubească-n văzul tuturor. Problema devine seriosă cînd „iubitul în văzul tuturor” se rezumă la ținutul de mînă pe stradă. E trist că-n anul 2017, în România de astăzi, doar 30 de oameni au fost ofensați de o acuză atît de gravă; gravă devenind în clipa în care-a fost rostită de un om aflat la conducerea unei formațiuni politice. E și mai trist cînd, din fotografii, reiese că cei 30 de oameni au fost chiar activiștii, conducerile ONG-urilor care mai luptă pentru libertatea drepturilor și pentru îndepărtarea discriminării.

Problemele mari sînt altele, însă, în continuare, doar cele mici ocupă locuri principale în topul priorităților noastre. Pînă nu vom înțelege totuși că, înainte de a începe să acționăm, trebuie să schimbăm mentalități, n-o să reușim nimic. O să continuăm să ieșim în stradă într-un număr atît de mic încît cei din exterior chiar vor crede că ne plimbăm și singurele curcubeie, cînd o să plouă cu acuze asimptotice legilor, vor continua să fie doar cele de pe steaguri.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top