A sunat clopoțelul orei de religie?

Șah-mat Niciun comentariu la A sunat clopoțelul orei de religie? 21
A sunat clopoțelul orei de religie?

Anul trecut, în urma unei plîngeri înaintate Curții Constituționale a României, s-a decis, pe data de 12 noiembrie, că este neconstituțional pasajul din Legea Educației care spune că „la solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul să poată să nu frecventeze orele de religie”. Judecătorii Curții au considerat faptul că părinții care doresc ca odraslele lor să frecventeze ora de religie să facă o cerere scrisă prin care să solicite expres acest lucru.

O decizie normală avînd în vedere faptul că trăim într-o țară democratică, că am intrat de ceva timp în mileniul al treilea și că în România nu există o religie de stat, iar acesta (statul) trebuie să fie neutru față de toate cultele religioase. Această lege însă nu a convenit Patriarhiei Ortodoxe, care în acest moment a lansat o întreagă campanie, atît în publicațiile proprii, cît și în celelalte trusturi de presă, de promovare a orei de religie.

Tot neconstituțională ar fi și protocolul încheiat cu Patriarhia Româna cu privire la predarea în școli a disciplinei „Religie-Cultul ortodox”. Acesta stipulează faptul că încadrarea profesorilor pe catedre de religie în cazul cultului ortodox în școli și licee se face doar „cu avizul scris (binecuvîntarea) al chiriarhului”. Adică cineva care nu are neapărat studii psihopedagogice poate refuza acordarea binecuvîntării sau poate retrage binecuvîntarea în cazul unor „abateri grave de la doctrina sau morala cultului”, iar asta duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă.

Se cunoaște însă că Patriarhia a avut mereu un cuvînt de spus în ceea ce privește cîrmuirea țării și, chiar dacă oficial nu se recunoaște acest lucru, anumite decizii au fost influențate și de scaunul patriarhal. Scriitorul Gabriel Liiceanu povestea chiar că, după ce Kelemen Hunor a devenit ministrul Culturii si Cultelor, Patriarhia ar fi sunat la primul ministru și ar fi spus că „nu merge ca Cultele să stea sub un ministru romano-catolic”. Imediat, „Cultele s-au desprins și au devenit Departament”. Au revenit la minister abia după plecarea lui Hunor.

Dincolo de amestecarea pe care o are sau nu o are Patriarhia în treburile statului, decizia de anul trecut este una echitabilă pentru toată lumea. O hotărîre și mai democratică ar putea fi schimbarea orei de religie cu cea de Istorie a religiilor.

Un obiect util pentru cultura generală a elevilor, dar și echitabilă pentru toate cultele din România. Biserica Ortodoxă însă subliniază faptul că acest lucru ar diminua moralitatea și așa subredă a tinerei generații. Afirmație care nu este însă susținută și de fapte, mai ales că unele filmulețe „compromițătoare” de pe Internet au fost făcute chiar în orele de educație religioasă.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top