Silviu Brucan era optimist

Pastila de după Niciun comentariu la Silviu Brucan era optimist 1

Ultrași supărați pe jandarmi și pe Le­gea 4, șomeri care n-au ce face a­ca­să, golănași de cartier cu chef de scandal și de spart o vitrină și-o sămînță, stu­denți care merg ca la „event”, scriu sta­tus-uri pe Facebook de pe telefon și uploadează poze de la protest, dubioși cu mesaje ciudate, de care nu știi dacă să rîzi sau să-ți fie milă și foarte mulți pro­vocatori de partid „în civil”, pe ca­re nu-i observă nimeni.

La fel cum prea puțini observă filmu­lețele precum cel de la Antena 3, cu tipul pe care, în timp ce-l bate ne­vas­­ta că „de trei zile umblă vagabond”, îi spune ei și reporterului „ne-a promis că ne dă alimente, că ne dă bani să stri­găm, să urlăm”. La asta nu reflectează ni­meni? Am mai văzut o filmare cu un jurnalist care a ieșit în stradă susținînd protestele și a luat bătaie de la niște „băiețași” care s-au supărat că-i filma în timp ce vandalizau o stație RATB.

Mi-e milă de pensionarii care au ie­șit în stradă de disperare, cei care tră­iesc de pe-o zi pe alta și-s acolo pentru că nu mai au către ce să se întoarcă, dar ca­re vor ieși și mîine, poate mai de­vreme și „cu hainele alea bune”, dacă le promite Vanghelie un pui și-un kil’ de mălai. Dar parcă și mai milă mi-e de ti­neri și de cei de vîrsta a doua care se revoltă cu un motiv sau măcar o con­vin­gere reală și a căror „revoluție” a fost furată de aceeași grupare care i-a tri­mis, fără ca ei să știe, să se bată cu jandarmii, doar ca apoi să profite de rezultate, mult rîvnitele anticipate.

Și prea puțină lume și-a pus proble­ma: de ce numai în București se în­tîm­plă astea, cînd în celelalte orașe mari au ieșit cîteva sute de oameni în prima du­­minică, urmate de grupări de ordinul ze­cilor în celelalte seri? Pentru că este o mascaradă de „revoluțe” și cei mai mulți instigatori sînt în capitală. Pentru că cei care cu adevărat au ceva de spus stau în casă, dîndu-și seama de inu­ti­lita­tea acestui eveniment. Pentru că, din păcate, cei care au nemulțumiri a­de­vărate și nu doar freacă menta în stra­dă nu înțeleg cum funcționează o de­mocrație (asta compromisă din start a noastră, cel puțin) și ce rezultat va a­vea gestul lor.

Pentru că, vorba clișeului, „la noi ni­mic nu merge bine”, nici măcar re­vo­­luțiile.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top