România dintre malurile Prutului

Pastila de după Niciun comentariu la România dintre malurile Prutului 6
România dintre malurile Prutului

Cît eram copil, România mea era colorată, veselă, plină de cîntec și în­căpea într-un ecran de marca Dae­woo. Tabloul cu această tematică pen­tru mine, întotdeauna a fost des­­prins din romantism. Îmi imaginam multe cîmpii întinse, păduri, oa­meni frumoși și binevoitori. Dar cel mai mult îmi plăcea vorba, limba ro­mâ­nă, cea literară, cîntată parcă de fie­care vorbitor și nu ros­tită cu jenă nu­mai la concerte sau la alte serbări șco­lare. Eram con­vinsă că aici toată lu­mea e cultă, că toți știu carte și ță­ra­nii sînt muncitori și isteți, nu știu de ce nu mă gîndeam că sărăcia lor e soră cu sărăcia noastră.

Singurul post de televiziune în limba română era TVR1 și pentru că aici „Cip și Dale” vorbeau cel mai dulce, desenele animate de pe ca­na­lul TV rusesc și cel de la Chișinău mi se păreau urîte, iar apoi am înce­put să mă-ndrăgostesc de Mihai Cons­tan­tin, Dana Războiu sau Teodora Popa, care aveau maniera perfectă de a prezenta știrile, iar asta ne ținea în fața televizorului.

Eram aproape sigură că aici via­ța e mai ușoară și niciodată nu-mi plăcea să aud ceva de rău despre Ro­mânia. La trecerea Prutului aveam senzația că descopăr o mare minune. Peste tot, afișele, publicitatea sau in­di­catoarele erau într-o singură lim­bă. Și asta era pen­tru mine o do­vadă curată a patriotis­mului, cel des­pre care am învățat din cărțile de istorie.

Iar tot parcurgînd țara, integrîn­du-mă cîte puțin în acest me­diu, du­pă puțin timp, lentilele mele roz s-au cam înnegrit. Într-adevăr, în Ro­mâ­nia se vorbește mai frumos, există cîmpii și păduri, naturii nu avem ce-i reproșa, însă vorbind despre celelal­te, trecem la cruda realitate. O­a­me­nii sînt necăjiți, foarte mulți stre­sați și grăbiți, iar televiziunile nu ne mai țin în fața ecranelor.

Ceea ce ne lea­gă în continuare, pe noi, basara­be­nii și românii, e să­ră­cia și frica. Trăim me­reu cu sentimentul că vine cine­va peste noi să ne pîrjolească și ne­avînd curaj pentru mai multe ne luăm trăistuța și-o zbughim în afa­ră, cît mai la vest să adunăm ceva în ea, iar țara ră­mî­ne în continuare „fru­moa­să” cum a făcut-o natura-ma­mă.

Autor:

Diana GAINA

Libertatea mă definește, sînt dinamică și deschisă pentru tot felul de experiențe. Îmi place să cunosc oameni noi și povești inedite prin care să se reflecte realitatea obiectivă și viața plină de culoare.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top