Morala tocurilor cui

Pastila de după Niciun comentariu la Morala tocurilor cui 1

Purta ghetele comunismului nu­mai pe drumuri bătătorite de cei care ști­au ce și cît de mult are voie să spu­nă. Părea tremurătoare sub frustrările u­nei tăceri impuse cu pumnul progra­melor dedicate primilor tovarăși în stat. Avea ceva de spus și își fuma ți­gă­rile filtrate cu greața unei de­za­măgiri de sine însăși. Pînă cînd i s-au tăiat lanțurile, pînă cînd a început să creas­că în mîinile celor care îi doreau de mult eliberarea.

Nu mai poartă ghete azi, se plim­bă pe tocuri și de asta nici nu mai fa­ce teren ca mai demult, așteptîndu-i pe alții să se înfunde-n noroiul scan­da­­lurilor pînă la genunchi, să mai prin­dă și ea cîte-un pompierism ridicol numai bun de tocat săptămîni în­tregi pe prima pagină. Pare vie și fără as­tîmpăr, dar e bolnavă pe dinăuntru și nu recunoaște, ca să n-o întrebe ni­meni de ce-a ajuns așa. Fără respon­sa­­bilitatea a ce spune sau scrie, fără bă­­trînul spirit liber și pasionat, fără conș­tiința faptului că ceea ce pune pe hîr­tia de tipograf sau în spațiul virtual colcăind de cititori neinstruiți e o răs­pundere statornicită nu în legi­ti­ma­ții frumos ștampilate, ci în respectul față de cei pentru care se presu­pu­ne că muncește. Și pe care ori i-a uitat, ori le-a furat pînă și lor pre­ten­ția la ceva mai mult decît afectări pa­te­tice, documentări la mila relațiilor pu­blice și adevăruri trunchiate de pro­cente mult prea mari de îndoială și favoritisme politice.

E o tînără tînguitoare și apatică pre­sa noastră. Se-apleacă asupra unor con­troverse care-au pierdut de mult su­flul anchetelor jurnalistice pe care u­nii le regretă, alții nu le cunosc și doar cîțiva mai știu să le croiască în cerneala rotativei. S-a lăsat de vicii și a­cum își inundă plămînii de fumul cremos din țigarile fără filtru ale altora. Era o doamnă timorată de respectul față de fapte și oameni, presa noas­tră. Din puținul avînt spre un jur­na­lism dedicat ce i-a rămas mai muș­că, însă, prea rar și cu o incisivitate dic­tată de idile și politici în care pînă și ea a încetat să mai creadă.

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top