La cine stă ciocanul de judecător?

Pastila de după Niciun comentariu la La cine stă ciocanul de judecător? 21
La cine stă ciocanul de judecător?

O lume împărțită în două tabere diferite, una pro-gay și alta împotrivă, în care argumentele bune se nasc și într-o parte și în alta. Și că tot vorbim de tabere, îmi aduc aminte că într-o zi, la un curs, o colegă spune cu voce tare că ea n-ar sta niciodată la masă cu un gay, însă imediat intervine o altă colegă, cu o replică, și îi spune că n-are de unde să știe dacă pînă acum a mîncat la aceeași masă cu un homosexual sau nu. Imediat, încep rîsetele, după care, revine aceeași poveste, aceeași ceartă. Că e o boală, că e un păcat, că trebuie exterminați, că trebuie incluși în societate. Devenim, peste noapte, Dumnezeu. Și uite așa arătăm cu degetul spre unul, dar nu întoarcem capul să privim și la sacul din spatele nostru – oare o fi vechi, o fi avînd găuri, e plin? Plin cu ce? Cereri de modificare a ce?

Se adună într-o zi o coaliție, își pune numele „Coaliția pentru familie” și cere în dreapta și în stînga ca în Constituția României să fie scris negru pe alb că se acceptă doar căsătoriile dintre un bărbat și o femeie. Astfel, doi bărbați sau două femei care iau un copil dintr-un orfelinat și-l cresc, și-i oferă o haină, hrană și o educație, nu se numește familie. Ce-o fi? Să-i încadrăm la extratereștri nu putem, căci nu prea avem idee cam cum arată, să le spunem bolnavi ar fi cam prea simplu, așa că mai bine le spunem cum ne vine și mai îndreptăm și un deget spre ei. Speranța vine, spune presa, de la episcopul Romei și papă al Bisericii Catolice, Papa Francisc care ar fi lăsat garda jos și ar fi spus printre rînduri că, în sfîrșit, Biserica Catolică ar trebui să accepte homosexualii. Așa să fie?

Din prea mult timp rămas, ne-apucăm de aruncat cu fraze întregi. Că vor păți precum oamenii din cetățile Sodoma și Gomora „care s-au dedat la perversități” și peste trupurile cărora au căzut pereții cetăților sau că li se vor da aripi pentru a-și continua zborul spre cer, cine sîntem noi să judecăm ce este bine sau rău pentru un om? Sau, precum ar fi spus deja Papa Francisc: „Dacă cineva este homosexual și îl caută pe Dumnezeu și are bunăvoință, cine sînt eu să judec?”.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top