Cercul vicios se închide la bliţ

Pastila de după Niciun comentariu la Cercul vicios se închide la bliţ 11
Cerul vicios se închide la bliţ

Acum vreo zece numere și ce­va, m-am apucat să scriu un text des­pre oamenii care-au murit încercînd să-și facă fotografii. Am zis „ce mișto – unii chiar sînt destul de proști în­cît să-și pună viețile în pericol pentru o poză – ăsta subiect!”. Cînd am trecut de entuziasm, m-am apucat de că­u­­tat cazuri în presa internațională.
Am găsit copii morți pe tre­nuri, a­dolescenți cățărați pe clădiri sau chiar oameni destui de amețiți, încît să nu vadă capătul scărilor și s-o ia la va­le pe un șir incredibil de lung de trep­­te, pînă să-și găsească, la ul­ti­ma, și ca­pătul zilelor. N-a mai fost a­­mu­zant.

M-am gîndit, după ce l-am pre­dat și-am căutat chiar și poze cu oa­meni proptiți pe vîrfurile clă­di­ri­lor, ce i-o fi împins pînă într-acolo, în punctul în care să nu se mai gîn­dească la felurile în care și-ar pune viețile în pericol. Am adunat eu niș­­te motive precum faima sau bucuria de-a avea primul o amintire din­tr-un asemenea loc, dar cel mai ta­re m-a înspăimîntat c-am ajuns să cred că, de fapt, e doar un automatism. Nu mă cațăr pe clădiri înalte sau mă urc pe vîrful vreunui deal să fac un selfie c-un peisaj, dar fac poze la orice. Mă întîlnesc cu cineva – fa­cem o poză, văd un copac frumos în­florit – „vai, cum ar arăta ăsta c-un filtru pe Instagram!”, văd un a­nunț ha­ios pe-un geam – „ăsta e de Face­book!”. Și de-ar fi doar atît. Multe dintre po­zele pe care ajung să le fac, le fac fă­ră vreun motiv sau vreo in­tenție de-a le posta pe undeva – le țin acolo, de rezervă, că doar s-o ivi vreo­da­tă ocazia să le pot posta pe undeva.

La un moment dat, însă, mai a­junge telefonul să-mi spună că nu mai are spațiu și că tre’ să mă apuc să șterg lucruri din el. Îmi bate i­ni­ma mai repede, degetul îmi a­lu­ne­că pe ecran și nici măcar nu știu în ce di­recție să-l mișc să găsesc ceva de-aruncat. Respir ușurată și-mi zic, „ești fraieră, le descarci pe laptop în­tîi și te-ai salvat!”, dar nu fiți și voi fra­ieri ca mine – știm cu toții că pî­nă și ăla o să ne lase baltă-ntr-o zi, o să se ducă în lumea circuitelor moar­te cine știe ce de prin el – și-abia a­tunci o să fie vai de noi, de-au­to­ma­tis­me­le și de amintirile noastre pier­dute pe drept!

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top