Zidurile sînt ale lor

Opinia de la centru Niciun comentariu la Zidurile sînt ale lor 4
Zidurile sînt ale lor

Am găsit graffiti-ul ăsta pe strada Al­catraz din San Francisco Bay Area: o fetiță ca aia din “Exorcistul”, cu ochi fu­rioși, pe fondul întunecat al o­ra­șu­lui, dar înconjurată de flori roz cît toa­te zilele. Pe umăr poartă un trafalet din care picură vopsea galbenă, fața îi e acoperită de un voal, iar pe aura ei gal­benă, mai mare decît a sfinților, scri­e “The walls are ours” (“Zidurile sînt ale noastre”). Așa e: găsești fața lui Yoda ori a vreunui zeu pe cărămizile ma­gazinelor de cartier și ale barurilor chic, pe sub venele autostrăzilor.

Oakland-ul de azi e la limita între ghe­tou, IT și artă, fiecare în doze a­proa­pe egale. Ghetoul e o rămășită – una consistentă – a anilor ’60-’70. În anii 2000, Oakland era în continuare pe lista celor mai periculoase orașe din Statele Unite, dar de atunci crimina­litatea a scăzut constant. În 2012, au­to­ri­tățile au adoptat un plan intitulat „Operation Ceasefire”, care a rezolvat par­țial probleme similare în Boston.

În același timp, orașul are o con­cen­trație mare de artiști pe kilometru pătrat: nici nu trebuie să intri în ga­le­rii, studiouri sau cluburi de jazz ca să afli asta. Trebuie doar să observi aerul pierdut, melancolic, al multor cetățeni de pe stradă. De IT-iști Oakland-ul s-a umplut re­cent, la ceva vreme după explozia de companii din apropiatul Sillicon Va­lley. Azi, compania Pixar are un sediu i­mens în Bay Area, iar în jurul ei roiesc start-up-uri. Îi vezi și pe ei pe trotuare, to­cilari bine plătiți, de care nu mai rîde nimeni. Nu au zidurile, dar au cam tot restul.

Cele trei lumi ale orașului se în­cru­ci­șează mereu, iar rezultatele sînt de multe ori spectaculoase. Ghetou + artă = graffiti. Artă + IT = Pixar și alte cele. IT + ghetou = prostituție, zice Louie, un tip venit în vizită la noul meu coleg de apartament, foarte supărat pe tipii ăștia, care „nu-s decît niște mecanici de computere, dar se cred atît de im­por­tanți”. “În afară de limbajul lor tehnic, nu știu nimic, nu pot socializa. Dar au bani, și de aia prostituția s-a ri­di­cat foarte mult”. E o chestiune de e­co­nomie de piață: cerere și ofertă, IT și ghetou.

Vlad ODOBESCU este în Arizona, Statele Unite ale Americii de Nord, fiind beneficiar al unei burse în cadrul „The Hubert H Humphrey Fellowship Program”

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top