De ce să întîrziem la muncă

Opinia de la centru Niciun comentariu la De ce să întîrziem la muncă 16

„Înlăturați-vă guvernul, lor nu le pasă de voi”, spune britanicul, în timp ce gesticulează cu maceta și cuțitul din mîna stîngă. Zece metri mai în spa­te, se află corpul victimei sale. Oame­nii deja s-au adunat în zonă, se aud si­re­nele Poliției, iar în timp ce condam­nă statul britanic, pe lîngă el trece o fe­me­ie, cu un cărucior de cumpărături. Se uită în treacăt la bărbat, însă merge mai departe, către casă. În alte înregis­trări de amatori, poți vedea alte persoane cum își continuă drumul, neabătute, fă­ră să uite la cadavrul care-i întins pe jos sau la ceilalți oameni care s-au adu­nat lîngă locul crimei sau pe lîngă po­li­ție.

În urmă cu cîteva luni, același lu­cru s-a întîmplat într-un oraș chi­nez, unde, pe lîngă cadavrul unui copil, au trecut zeci de oameni, fără să-i acor­de vreun ajutor sau măcar să-și în­drep­te privirea.

De cîte ori ați trecut pe lîngă un băr­bat care era întins pe nu știu ce ban­că în parc, fără să faceți ceva? În tram­vai, în metrou sau pe la colțurile pie­ței, peste tot îi vedem pe ei. De unii ne ferim, pentru că miros urît, iar pe al­ții îi studiem din ochi, doar să ve­dem dacă într-adevăr trăiesc sau nu. Iar da­că nu se mișcă, ne spunem în gînd că sigur dorm ei mai adînc. Cînd au avut loc acele tentative de sinucideri la me­trou, iar eu mă aflam pe la nu știu ce sta­ție, îi puteai auzi pe oameni cum se plîngeau că vor întîrzia la muncă din cauza „unuia care nu știu ce dracu i-a venit de să se arunce”.

Tot anul trecut, citeam pe un forum cum un locuitor dintr-un cartier bucureștean voia să se mute, pentru că nu mai putea să în­tîr­zie la muncă, întrucît tramvaiul 41 – cel pe care-l lua el – fusese blocat de vreo trei ori în ultimele săptămîni din cauza unor accidente rutiere.

Cît de mult ne poate schimba via­ța traiul într-un oraș aglomerat? În fi­nal, asta-i problema. Oamenii nu sînt lipsiți de suflet și de emoții, atunci cînd pun deasupra vieții celui de la me­trou slujba sau întîlnirea la care vor în­tîr­zia. Aș spune doar că-s cel mult con­centrați. Prea concentrați și încrînce­nați în gîndurile lor. Pînă acum, am af­lat că traiul într-un oraș poate te fa­ce mai vulnerabil la schizofrenie, pa­ra­noia și alte diverse tulburări ce țin de anxietate, însă în nici un caz nu-ți ră­pește sufletul.

N-o poți acuza pe femeia aceea din Londra că n-are suflet, pentru că nu s-a dus lîngă trupul soldatului ucis, iar pe acei chinezi nu-i poți numi „mo­ral killers”, cum a spus nu știu ce psiho­log american la televizor. Nu toată lu­mea poate empatiza așa cum ne-am dori sau să fim eroii din filmele de ac­țiune. Prima lecție: să nu ne temem da­că într-o zi schimbăm rutina și în­tîr­ziem la muncă. Nu vom primi mă­ri­re pentru punctualitate, iar lîngă noi se pot întîmpla lucruri mult mai grave. Ca în exemplele de mai sus.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top