Un băiat avea un vis imposibil

Opinia de la centru Niciun comentariu la Un băiat avea un vis imposibil 15
Un băiat avea un vis imposibil

Avea 16 ani cînd a descoperit că există pe lume triatlonul extrem Ironman, unde distanțele sînt mult mai mari decît în cazul triatlonului clasic.

Mihai Baractaru era atunci un baiat oarecare din Brașov, care nu știa să înoate, dar în inima căruia se sădise un vis, unul cam deplasat pentru vîrsta lui. Stabilise că vrea să fie primul român din istorie care se califica la Campionatul Mondial Ironman.
Puștiul de atunci a reușit nebunia asta, 10 ani mai tîrziu.

10 ani. Pe care i-a dedicat unui vis aproape intangibil, plecînd de la zero. Jurnaliștii care se întîlnesc acum cu Baractaru pentru interviuri, să le povestească cursa și povestea vieții lui, găsesc un tip de pînă în 1.68, aparent slabuț, ușor timid, și, din privirea lor, se vede că se întreabă dacă nu cumva cineva l-a furat pe adevăratul Baractaru, ACEL Ironman, și s-a prezentat la întîlnire în locul lui.

Cînd schimbă blugii cu pantalonii din spandex, corpul lui, tot o fibră, scoate la iveală munca lui din anii ăștia. Programul lui spartan de antrenament, urmat în proporție de aproape 100%, indiferent de umori, conjuncturi… Nu a făcut asta cu jumătăți de măsură, așa că s-a dat peste cap, singur, și a făcut cumva să trăiască în Romania ca sportiv profesionist, dedicîndu-se total acestei misiuni. Fără antrenor, de multe ori fără sprijin, cumva și-a păstrat visul intact, chiar și în garsoniera insalubră în care a locuit un timp, cînd a ajuns în București.

Descoperise ceva care îi dădea aripi, și părinților lui, care îl pisălogeau să își ia naibii un loc de munca și să termine cu prostiile, le spunea asta: „Eu nu vreau să fiu ca toți, eu vreau să îmi fac viața mea”.

Cei care știu ce înseamnă să trăiești ca sportiv profesionist în România citesc acum printre rînduri. Dar ce mi se pare frapant la Baractaru este asta: să continui să îți supui fizicul la chin – căci triatlonul de anduranță e 90% suferință -, să treci așa prin vîrste ca 16, 18, 20, 22 și să îți rămîi ție fidel, în ciuda tuturor, să depășești prag după prag, pînă cînd ceea ce ți-ai promis se împlinește.

Sînt mulți sportivi în România, cu o alură de Ironman mult mai convingătoare decît a lui. Doar că Baractaru a ajuns în octombrie în Hawaii, să concureze cu cei mai buni ai lumii la sportul ăsta, cu altceva.

Text de Roxana LUPU, editor la adrenallina.ro

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top