Un oraș plin de speranțe

Opinia de la centru Niciun comentariu la Un oraș plin de speranțe 12

Dacă ar fi să aduni toate visele, spe­ranțele și energia pe care le în­tîl­­nești în Place Luxembourg, ai pu­tea să schimbi lumea într-o săp­tă­mînă. În fiecare joi seară, acesta-i lo­cul de întîl­nire pentru stagiarii din instituțiile europene. Aici își spun poveștile vie­ții la un pahar de Ju­bi­ler, își măr­tu­ri­sesc unii altora cîte di­plome au și pe unde au învățat, în speranța că așa vor fi mai aproape de locul de mun­că mult visat.

De cum au ajuns în Bruxelles, acești tineri încearcă să demons­tre­ze celorlalți – dar mai ales lor – că sînt buni. Îi recunoști după le cade sa­coul pe umerii prea înguști, după cum și-au legat cravata sau cum în­cear­că să comande, într-o franceză stîlcită, o cafea la magazinul din colțul stră­­zii. Iau totul ca pe un challenge, pentru că ei știu au la dispoziție cinci, șase luni în care trebuie să arate că-s mai buni decît alte cîteva mii de ti­neri. Unii reușesc. Alții, în schimb, își refac CV-ul de trei ori pe zi pentru a fi cît mai potrivit cu jobul la care ap­lică. Așa e Christina care, la cei 26 de ani, își petrece jumătate de zi pe Linkedin și alte site-uri de profil, în speranța că cineva va veni cu o nouă ofertă.  Odată ce-a venit, Christina începe să caute cît mai multe infor­mații despre compania respectivă, astfel încît să-și dea seama ce vrea angajatorul.  Își reface scrisorile de in­tenție, scurtează sau lungește CV-ul, iar apoi, după ce l-a trimis, „oa­re de ce nu mă sună? ” e singura în­tre­ba­re care-i rămîne în minte. A stu­diat la Sorbona,  a urmat cur­suri ale Uni­ver­sității din Kent, a fost sta­giar la UNESCO și a făcut naveta între Atena, Paris și Bru­xel­les. Dar ceva îi lipsește. „Cei mai mulți vor să ai experiență în domeniu, dar eu nu am cum s-o dobîn­desc, dacă ni­meni nu mă anga­jea­ză”, spune tî­nă­ra din Grecia.

„Universitățile nu mai sînt conec­­tate la ce se întîmplă în societate. Exis­­tă un decalaj pe care noi, stu­den­­ții, îl suportăm de fapt. Calitatea în­­vă­țămîntului e la fel de bună, poa­te că profesorii sînt și mai exigenți. Ni­meni nu are răbdare să te țină în ucenicie trei ani. Nu mai avem lo­curi de muncă pentru începători. Cel mult, astea au fost înlocuite de stagiile de practică”, povestește Christina. Iar ca ea sînt alte milioane de ti­neri. 24% din tinerii din UE nu lu­crea­ză, iar șan­sele ca ei să-și găsescă un post scad în fie­care an. Așa că unii aleg să facă un alt stagiu, să mear­gă din nou în ba­ru­rile din Place Luxembourg, sperînd ca zi­lele de joi să le poarte mai mult no­roc. Și, într-un final, chiar să schim­be lumea.

de George GURESCU, Stagiar la Consiliul European

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top