Minciuna din oul Kinder

Opinia de la centru Niciun comentariu la Minciuna din oul Kinder 32
Minciuna din oul Kinder

„Cînd merg undeva, toată lumea se uită la mine și mă bîrfește. Mă fac țigancă. Din cauza mea, s-a închis fabrica și oamenii și-au pierdut locurile de muncă.”

O știți, probabil, pe cea care mi-a declarat asta la telefon într-o seară de miercuri, după 20:00. E Timea Jurj, femeia cu părul roșu și codiță în vîrful capului din articolul The Sun despre ouăle Kinder și copiii sclavi. În pozele fotografului britanic, ea zîmbește candid, așezată pe canapeaua din sufragerie, alături de băiețelul și fetița ei și o nepoată. În fața lor, bucăți de plastic colorate formează o grămadă de jucării care vor ajunge în ouă de ciocolată. Dacă n-ar fi însoțite de titlul „Eggsploitation exposed”, ai putea spune că cei trei au pozat pentru un album de familie.

„Cînd au intrat la noi în casă, i-am tratat ca pe niște musafiri”, spune Timea despre jurnaliștii de la publicația britanică. I-a întrebat dacă vor cafea sau dovlecei la cuptor. Englezii i-a pus cîteva întrebări pe care ea le-a înțeles cu chiu, cu vai, au tras pozele și au tulit-o.

În urma lor, în Carei, un orășel pe lîngă Satu Mare, au rămas Timea cu fostul ei soț și cei doi copii, așteptînd să apară într-o reclamă la ouăle Kinder. Așa li s-a spus, iar tînăra familie s-a entuziasmat și a crezut.
Peste cîteva zile, cînd un puhoi de jurnaliști de la televiziunile naționale a năvălit pe poartă și i-au întrebat dacă ai lor copii sînt sclavi, cei doi părinți au rămas mască. „Cum să fie sclavi? Sînt atît de neastîmpărați, încît nu stau mai mult de jumătate de oră pe lîngă mine”, le-a explicat Timea cu ochii cît cepele.
Nu înțelege nici azi, la o lună distanță, ce li s-a întîmplat. „Ce-au avut cu noi?” și „de ce au făcut asta?” sînt întrebări care o macină de fiecare dată cînd merge la magazin sau i se plînge copilul că e poreclit la școală „băiatul Kinder”.

Din păcate, ea nu e singura care a picat în capcana jurnaliștilor englezi. În 2014, niște bochetari calici din Ferentari „amenințau” englezii că le vor lua joburile. În august 2016, doi vînători obișnuiți, dar cam fraieri, au pozat în traficanți de arme, iar acum sînt anchetați de DIICOT.

Știrile inventate și investigațiile false sînt din ce în ce mai răspîndite, iar tabloidele nu mai sînt singurele publicații responsabile. Noi, jurnaliștii, avem ochiul format. Putem identifica un site mincinos sau demers jurnalistic dubios, dar Timea din Carei cum o face?

Text de Lina VDOVÎI, senior editor Opinia Studențească

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top