Patru fragmente de New York

Opinia de la centru Niciun comentariu la Patru fragmente de New York 41
New York

– De cum am ajuns aici, am grăbit pa­sul, și nu trebuia să fiu undeva la oră fi­xă. E un ritm sfânt al orașului, căruia toți lo­cuitorii, fie ei permanenți sau de-o zi, i se su­pun. Lu­mea aleargă pe trotuare cu că­­ru­cioa­re, măsuțe portabile, fiecare cu ce-a găsit prin casă. În numele sfântului ritm, u­nii ce­tățeni își riscă viața și traversează pe ro­șu, în goană. Un camion de Red Bull toc­­mai face colțul pe Fifth Avenue: ar pu­tea să poarte girofar, precum ambulanțele.

–  Plimbarea pe ploaie ar trebui de­cla­rată sport extrem. Vîrfuri de umbrele se îndreaptă la tot pasul spre cetățeni, caută ochii cetățenilor, mai precis; o umbrelă nea­gră dă să sfîșie una roșie, iar victima tre­ce mai departe; taxiurile stropesc cu pof­tă. Cel mai rău e că, atunci cînd plouă, nu prea vezi fețele oamenilor.

– Metroul D se îndreaptă din bu­ri­cul Manhattanului spre capătul din Coney Island. E un drum de vreo oră, care schim­bă cîteva garnituri de oameni. Cum treci podul spre Brooklyn, metroul iese la su­pra­față, plutește peste case vechi populate cu ateliere, magazine și birouri de a­vo­ca­tu­ră care te ajută să-ți dai în judecată an­gajatorul abuziv. Stațiile se înmulțesc, iar înăuntru rămîn mai mult asiatici și ne­gri, sărăcimea cea de toate zilele. O femeie – fi­lipineză sau ceva – scoate un ca­iet negru și începe să înșire acolo semne pătrățoase și negre. Ridică din cînd în cînd privirea și o rotește, se pune iar pe scris. La un moment dat, se uită spre mi­ne cu ochii ei negri, plini. Oare a scris des­pre mine?

– Intru într-un magazin de e­le­ctro­ni­ce, să iau patru baterii de-alea mari. Dom­nul de la ghișeu îmi zice că arăt a ar­tist, îi zic că nu sunt artist, ci dimpotrivă. În­treabă apoi pentru ce am nevoie de ba­te­rii și-i arăt vechiul meu aparat foto. Îmi spu­ne că are ceva să-mi arate, cît un coleg va aduce bateriile. Are un filtru de lumină ca­re face minuni pentru aparatul meu: lăr­geș­te cadrul, mărește lumina, ce să mai. Mă pune să-l testez, îi zic că n-am baterii și scoa­te unele folosite din sertar. Întreb cît cos­tă filtrul, dar mai sunt lucruri de arătat: ia­tă, acum voi putea fotografia și interiorul unei cutii. Totul doar pentru 275 de dolari. Vreau să știu cît sunt bateriile și-mi zice că pot plăti filtrul cu un card. Insist și-mi face semn, cu lehamite: doi-trei dolari, atît fac niș­te baterii aproape goale. Aș fi zis că dom­nul a vrut să mă păcălească și că așa se întîmplă cînd ești străin într-un oraș ma­re, dar peste două ore mă opresc în fața unui cărucior de fast-food, pentru doi hot­do­gi la un dolar jumate. Nu găsesc un do­lar mărunt, iar indianul de la tejghea îmi zice că “it’s OK, brother” și zîmbește. Ci­tisem în avion că e nevoie de tot felul de oa­meni pentru a face o lume, iar cărțile au u­neori dreptate.

Vlad ODOBESCU este  în Arizona, Statele Unite ale Americii de Nord, fiind beneficiar al unei burse în cadrul „The Hubert H Humphrey Fellowship Program”

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top