Statul român are program de opt ore

Opinia de la centru Niciun comentariu la Statul român are program de opt ore 63
Statul român are program de opt ore

Oare primarul ar fi răspuns la fel ca edilul Sectorului 4? Ar fi spus că nimeni nu-i vinovat, pentru că inspectorii își termină programul la 16:30 și nu au cînd să le verifice?

În cîte baruri și cluburi ați fost pînă acum și vi s-a spus la intrare „nu puteți intra, s-a umplut localul”? De cîte ori n-ați stat la coadă, să intrați în acele localuri, deși știați că-i foarte plin, n-o să aveți loc nici pe unde să aruncați un muc de țigară (că cine se duce pînă la scrumiera de la bar, din capătul celălalt?) sau să dansați într-un colț? Aglomerația înseamnă că localul e popular, iar cui nu-i place, tot timpul are unde să se ducă.

Dar de fapt, nu prea ai unde în altă parte să te duci. După ce-am citit mai multe despre Colectiv, pentru că n-am fost acolo niciodată, mi-am dat seama că toate cluburile prin care merg sînt în aceeași situație. Ca să ajungi în Expirat, trebuie să cobori scările, să te învîrți pe lîngă garderobă și să-ți cauți un loc printre sutele de oameni; El Comandante din centrul vechi e un subsol într-o clădire veche, ale cărei etaje sînt pline de baruri, iar intrarea e cît o ușă de apartament comunist; apoi mai ai subsolul de la Fire, culoarele și cămăruțele din Panic și lista poate continua. Ele sînt în zona centrală, unde trebuie să te mulțumești cu spațiul îngust, pentru că cine vrea să se ducă pînă la Turbohalle, un club imens, dar care-i la capătul magistralei de metrou?

Incendiile din Centrul vechi de anul trecut și din 2013 ar fi trebuit să le dea de gîndit autorităților. Atunci, intervenția pompierilor a fost îngreunată de terasele întinse ilegal pe străduțe. Autoritățile au vuit și au promis că vor rezolva situația, însă acum cîteva săptămîni, pe străzile Smârdan și Șelari, trecătorii aveau la dispoziție tot o cărare de cel mult un metru lățime pe unde să înainteze. Așa că mă gîndesc cu groază la ce s-ar fi întîmplat dacă localul Colectiv ar fi fost în Centrul Vechi, pe una dintre aceste străzi aparent ascunse de ochiul autorităților. Oare primarul ar fi răspuns la fel ca edilul Sectorului 4? Ar fi spus că nimeni nu-i vinovat, pentru că inspectorii își termină programul la 16:30 și nu au cînd să le verifice?

Nu vreau acum să văd politicienii cum ne promit că vor verifica fiecare bar în parte și că vor schimba legile. Legile erau bune (hai să zicem acceptabile), dar erau doar pe hîrtie. Și terasele din Centrul vechi ar trebui să respecte nu știu cîte reguli, dar după cum v-am spus, nu o fac. Dacă legea era respectată, cineva și-ar fi dat seama că responsabilii Colec­­­tivului mințeau cînd spuneau că localul va fi disponibil doar pentru 80 de oameni.

de George GURESCU, jurnalist TVR

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top