268 DE ZILE ÎN DEȘERT: Mai mult decît ziare

Opinia de la centru Niciun comentariu la 268 DE ZILE ÎN DEȘERT: Mai mult decît ziare 5
Len Downie jr

După vreo cinci decenii de jurnalism la vîrf, fostul redactor șef al The Washington Post, Len Downie Jr., putea foarte bine să stea într-un fotoliu, sub o fereastră, citind ziare pe hîrtie. Sau să-și scrie memoriile, după cum l-a sfătuit Bob Woodward. Ar avea ceva amintiri, ce-i drept.

La începutul anilor ‘70, pe cînd era editor al secțiunii metropolitane a ziarului, Downie s-a ocupat de supervizarea investigației Watergate. Mai tîrziu, sub coordonarea sa editorială, publicația a cîștigat 25 de premii Pulitzer. În 2015, încă are două birouri: unul în redacția The Post, ca vicepreședinte, titlu onorific, și unul la The Cronkite School of Journalism, în Phoenix, Arizona, acolo unde are un curs de investigație și coordonează un proiect realizat de studenți, News21.com. Am discutat cu Downie Jr. despre jurnalismul de calitate al zilelor noastre, despre studenți și, evident, despre versiuni ale viitorului. Am cules aici doar cîteva pasaje.

„Sînt bătrîn, deci citesc ziare. Apoi, urmăresc cîteva bloguri care îmi fac un fel de rezumat al zilei. (…) Mă interesează acoperirea factuală a evenimentelor, nu doar opinii.” „Cred că există cîteva calități comune ale marilor jurnaliști: curiozitatea, pasiunea de a descoperi lucruri și de a da oamenilor informație, credința că oamenii trebuie să fie bine informați.” „Dacă o organizație media insistă ca toată lumea să facă totul, în același fel, asta dăunează jurnalismului de calitate.”

„Cred că în era digitală presiunile asupra unei redacții sînt mult mai mari, pentru că există mult mai multe voci. Am resimțit multe presiuni în timpul Watergate, dar n-a fost niciodată chiar așa. Apoi, controlul asupra documentării e altul: eram în competiție cu alte organizații, dar niciodată nu am pierdut controlul, așa cum se întîmplă în era digitală, cînd oamenii postează tot felul de chestii false și trebuie să le culegi pe cele adevărate.” „Mulți studenți vin spre jurnalism pentru că vor să facă un bine comunității. Le place să spună povești și să influențeze mersul societății. Apoi, sînt motivați de un entuziasm legat de lumea digitală. Au crescut în lumea asta, vor să comunice în noi moduri, să inoveze. Asta nu era valabil pentru generația mea.”

Vlad ODOBESCU este în Arizona, Statele Unite ale Americii de Nord, fiind beneficiar al unei burse în cadrul „The Hubert H Humphrey Fellowship Program”

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top