Un neam mohorît și resemnat

Editorial Niciun comentariu la Un neam mohorît și resemnat 26

A trecut și simulacrul ăsta de alegeri prezidențiale în Rusia și, deloc surprinzător, Putin este în continuare președinte. Nici nu știu de ce mai țin șarada asta la fiecare șase ani, ca și cum ar avea orice alt candidat vreo șansă să concureze cu Liderul Unic. Și dacă e vreun individ destul de nebun și curajos să intre în cursă sau doar să fie mai vocal împotriva lui Putin, e eliminat rapid și eficient. Bătut, otrăvit, împușcat, arestat pentru motive fictive, mereu se găsește o pedeapsă potrivită pentru impertinența de a critica conducătorul. Alexei Navalny, de exemplu, considerat contracandidatul la prezidențiale cu cele mai mari șanse, a fost arestat cu mai puțin de două luni înainte de alegeri. Vreo șase polițiști au sărit pe el și l-au băgat în dubă. Desigur, cu o lună înainte, Navalny fusese descalificat, deci oricum nu mai putea candida, dintr-un motiv inventat. Dar de ce să te limitezi la a-ți scoate fraudulos contracandidatul cu cele mai mari șanse din cursa electorală, cînd poți să-l și bați puțin?

Motive pentru care, cum spuneam mai sus, Rusia ar trebui măcar să fie sinceră cu cetățenii săi și să renunțe la teatru. Să treacă și ei la sistemul de președinție pe viață, după modelul Chinei, și să nu mai organizeze alegeri. Sînt scumpe oricum și-s mulți muritori de foame în țara aia. Din 1996 încoace n-au mai fost alegeri prezidențiale la care să se ajungă la al doilea tur. Și pentru că sistemul rusesc permite unui președinte să aibă doar două mandate consecutive de cîte șase ani (prelungit în 2008 de la patru ani), e de ajuns ca Putin să mai facă o rocadă președinte – premier, cum a făcut deja în 2008, ca peste șase ani să poată candida din nou. La fel, complicări inutile, de dragul unei vagi aparențe de democrație, cînd toată lumea știe cine este și cine va fi liderul țării pînă la moarte.

Rusia, din păcate, pare că și-a acceptat soarta. Oamenii de bună credință din țara aia sînt, oricît de cinic ar suna, prea puțini. Minoritate. Protestele anti-conducere pe care le organizează, deși frecvente, sînt pur și simplu irelevante. Nici nu-i greu să-i înțelegi, e greu să fii protestatar în Rusia fără să te-mpiedici de vreun glonț. Cei mai mulți ruși, în schimb, sînt mai docili decît o cireadă de vaci într-o zi însorită august. Un neam mohorît și resemnat, care și-a acceptat condiția.

Rezultatul de duminica trecută era desigur previzibil, însă escaladarea acțiunilor agresive pe plan internațional ale Rusiei nu e deloc de trecut cu vederea. Otrăvirea unui agent dublu și a fiicei sale, chiar în Londra, cu o substanță de proveniență rusească e doar ultimul dintr-o serie lungă de incidente în care Putin mai împinge cîte puțin limitele anti-diplomației internaționale. Azi o anexare, mîine un asasinat, poimîine lumea le ia de bune și devin obișnuință. Și la vot se duc cîte 140% pe localitate să-l realeagă.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top