Reset

Editorial Niciun comentariu la Reset 56
Switch off - Capitala a Culturii Europene

Un titlu, cîștigat sau nu, nu are cum să schimbe faptul că Iașul este unul dintre cele mai importante centre ale culturii din țară și, de departe, cel mai efervescent cuib al culturii din Moldova. Acestea fiind spuse, faptul că Iașul nu a prins lista scurtă a celor patru orașe ce vor fi evaluate de către o comisie de experți în vederea acordării titlului de Capitală Europeană a Culturii este rușinos.

Este rușinos pentru că subliniază o stare de fapt ce subzistă în orașul nostru de ani de zile și spre care ne uităm, pe care o hulim, dar care ne înghite din ce în ce mai tare pe zi ce trece. Și pentru a o vedea, trebuie doar să ne uităm la circul pe care l-au făcut partidele politice după anunțarea faptului că Iașul nu intră în finala cursei pentru 2021. Chirica a dat vina pe amantele lui Nichita, de parcă fostul primar al Bucureștiului, Oprescu, n-ar fi în prezentat arestat și prin primărie n-ar fi cotrobăit, ca la Iași, procurorii DNA. PNL-ul a făcut clasicul joc dublu din opoziție – e vina voastră… voi ăștia… deși întreaga clasă politică s-a complăcut în debandada creată la Fundația Iași Capitală Culturală Europeană. Iar PSD-ul a venit, practic tot vocea lui Chirica transpusă într-un comunicat, înjurîndu-i mai puțin discret pe cei din PNL. Pînă și scuzele sînt jalnice, se susține, printre rînduri, că evaluatorii au avut ceva cu Iașul, că Moldova iar rămîne izolată și același disc uzat pe aceste teme. Realitatea este simplă – dacă Moldova vrea autostradă, dacă vrea Iașul să fie capitală a culturii, europene sau naționale, dacă vrem un trai mai bun și salarii mai mari, trebuie să luptăm pentru ele și ne trebuie oameni politici care să nu se prezinte la București ca la cerșit. Care stau cu mîna întinsă, umil, cu pălăria strîns la piept în cealaltă și mai aruncă ici-colo cîte-o-ntrebare.

Ne trebuie alți oameni la fruntea orașului și a județului, o altă mentalitate, proiecte de viitor, reformă administrativă și ca toți cetățenii orașului să-și deschidă ochii. Acum că a căzut și o imagine a scutului acesta de, vezi Doamne, săracii țării dar din care revarsă cultura, poate reușim să dăm un reset total. Să pornim de la zero, să investim în cultură, în teatru, să construim un sediu Filarmonicii, să nu ne batem doar pentru tei ci și pentru bun simț și decență. Pentru justă reprezentare. Altfel vom cădea în plasa viitorului vînzători de iluzii care va încerca să capitalizeze această naivitate cronică a ieșenilor.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top