Marea restructurare

Editorial Niciun comentariu la Marea restructurare 6

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” s-a schimbat la fata, s-a reorganizat din temelii, si-a creat noi functii, au disparut catedrele. Nu s-a facut vilva, mai mult, aproape toti reprezentantii universitatii au dat din umeri neputinciosi sau au pozat in victimele nestiintei. Denumirile pompoase par a se incilci decit sa ne faca sa ne dumirim noi cui vom apartine, facultatea cutarica cui va da seama si cineva va avea coroana suprema.

Astfel, Departamentele pe domeniu de Studiu vor inghiti facultatile. Facultatile la rindul lor vor avea unul, doua sau trei departamente profesionale si alte laboratoare, colective, si tot asa. Catedrele dispar pur si simplu din toata aceasta piramida rasturnata a organizarii. Pe linga rector care ramine „instanta suprema”, puterea va sta in mina directorilor Departamentelor pe domeniu de studiu, apoi se va imparti intre decanii facultatilor, care vor da o putere mai mica fiecarui director de departament profesional. La fel de alambicat, ca orice sistem aplicat de la radacina, este si cel al votarii functiilor de conducere. Astfel, dupa ce ne numim reprezentantii studentilor in Consiliile Departamentelor profesionale, acestia impreuna cu toate cadrele titulare il valideaza in cadrul Adunarii Generale a fiecarei facultati pe cel care rivneste la functia de director de departament si tot asa. Alegerile se fac de jos in sus, astfel pas cu pas se tot aleg citeva persoane in alte si alte functii.

Structura asta care se vrea occidentala ne face totusi sa ne gindim la ce ne foloseste schimbarea, atita timp cit mai mult ne incurca. Bine, am inteles ca se primesc fonduri europene daca ne impartim in caprarii mai mari, dar tot nu ne-am dumirit de ce ne complicam atit. Se justifica prea bine in masura in care aveam si Departamentele de Medicina, Inginerie si Arhitectura, pe care ni le promitea rectorul Oprea la inceputul acestui an, dar cum acestea sint in continuare in stadiul de proiect, de ce ne-am lasat impotmoliti in nistre structuri pe care abia reusim sa le pricepem. La tot ce-i nou si nu intelegem tindem sa-i dam nota de trecere dintr-un principiu mai degraba al lipsei de informare. Chiar daca ne plingem ca acest sistem pare sa incurce, singura solutie este sa ne descurcam, cu ce avem.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top