Bursele, acțiunile de cultură și concediile

Editorial Niciun comentariu la Bursele, acțiunile de cultură și concediile 32

Deși puțin scoasă din context, una dintre declarațiile liderului Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, făcută joi seară la Antena 3, a făcut mare vîlvă în mediul online. Vorbind despre veniturile crescute ale românilor din ultimii doi ani, printr-o completare, acesta a menționat și faptul că dacă discutăm despre cheltuielile pentru recreere și cultură ale românilor, din același interval de timp, ele „aproape s-au triplat”, iar „Oamenii, nu toți, dar din ce în ce mai mulți, nu mai au grija zilei de mîine și își permit să meargă la acțiuni de cultură, își permit să meargă în concedii”.

Făcînd abstracție de istoria recentă a partidului la cîrma căruia se află și privindu-l pe Liviu Dragnea drept liderul unui partid oarecare aflat la guvernare, cuvintele pe care le-a spus au fost pe bună dreptate unele demne de dimensiunea scandalului care le-a urmat. Într-o țară în care, precum statisticile Eurostat de la finalul anului trecut o arată, are cea mai mare pondere a sărăciei în rîndul copiilor din toată Uniunea Europeană și cea mai mare inegalitate între bogați și săraci, cei mai prosperi 20% dintre români avînd venituri de peste șapte ori mai mari decît cei mai săraci 20% din locuitorii țării, cuvintele „oamenii, nu toți, dar din ce în ce mai mulți, nu mai au grija zilei de mîine” nu pot să denote altceva decît inconștiență. Fără a face o interpretare a textului, ci printr-o trecere în agendă a adevărului actual, „oamenii își permit să meargă la acțiuni de cultură, își permit să meargă în concedii” sînt lucruri care, în lipsa unor statistici susținătoare, nu pot trece drept lucruri normale, parte din rutina de zi cu zi a majorității românilor.

Dacă însă totuși considerăm că Liviu Dragnea este cel aflat la cîrma PSD și nu facem abstracție de faptul că Alianța PSD – ALDE a mărit, conform declarațiilor sale, salariile și pensiile, anume cheltuielile bugetare, realizăm totodată și că pentru aceste cheltuieli nu existau resurse suficiente în bugetul țării, care să le acopere. Așa am ajuns să fim martorii unei economii care a recționat previzibil, printr-o explozie a prețurilor și printr-o serie de scumpiri și taxe care nici pe departe nu au ajutat românii să nu mai aibă grija zilei de mîine. Pînă cînd n-o să o mai avem, reușim să ne uităm la numele noastre pe listele studenților bursieri, să constatăm că odată cu venirea unui asemenea partid la guvernare sumele s-au mărit conform promisiunilor lor și, în final, să înghițim în sec știind că poate-poate, pînă la începutul celei de-a treia luni a semestrului al doilea, le vom și primi în conturi. Știm că banii există, dar, pentru că bugetul României s-a votat atît de tîrziu și contractele cu universitățile au fost semnate după atîta vreme, acțiunile noastre de cultură și concediile vor trebui, mai cu seamă, să mai aștepte, iar pachetele de acasă ale părinților (tot ele) vor fi cele care ne vor salva.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top