Adevărat a accizat!

Cap în cap Niciun comentariu la Adevărat a accizat! 10

Dacă nu ați fost pînă acum la un spectacol de stand-up comedy, vă puteți face o idee urmărind ie­și­rile publice ale distinșilor guver­nanți în­tr-ale economiei. „Trebuie încu­ra­jat consumul ca să repor­neas­că eco­nomia!”, ni se spune la te­le­vi­zor. Du­pă care afli că se măresc tocmai taxele pe consum. În mod nor­mal, dacă tu îți cumperi doi car­to­fi pen­tru cină și Guvernul te anun­ță că îți va lua un cartof în plus, e la min­tea cocoșului că te vei culca mai flă­mînd decît îți programaseși. Așa și cu acciza la benzină. Discu­tînd cu șeful unei mari companii româ­nești de trans­port interna­țio­nal, o­mul mi-a măr­tu­risit că de creș­terea accizei, ro­mâ­nii nu își mai cum­pără bilet Bu­cu­rești-Madrid, ci Bu­cu­rești-Bu­da­pes­ta, după care, din Ungaria spre Spa­nia, merg cu alte curse, mai ieftine. Cu alte cu­vin­te, încasările lui au scă­zut deja cu circa 30% față de mo­men­tul an­te­rior accizării supli­men­ta­re a com­bustibilului. Cei din trans­portul in­tern mărturisesc și ei că vor declara o­ficial mai pu­țini calatori de­­cît au în re­a­litate și că își vor umfla nu­m­ă­rul de facturi spre decontare pen­tru că nu-și per­mit să-și re­d­u­că marja pro­fi­tu­lui. Așa în­cît la final, bugetul de stat va în­ca­sa mai puțin decît înainte de a crește acciza.

Să ne amintim că Asociaţia Pro­du­cătorilor de Băuturi Alcoolice a­min­­­tea că majorarea, în sep­tembrie 2013, a accizei la băuturi spirtoase a produs o scădere cu 20 de mi­li­oane de euro a încasărilor bugetare „Mă­su­rile fiscale introduse în ul­ti­mii ani au condus la scăderea în­ca­sărilor bugetare cu sume impor­tan­te şi la orientarea consumatorilor in­clusiv a celor din mediul urban că­tre băuturile obţinute în gospo­dă­riile individuale ţărăneşti, băuturi care nu respectă normele de sigu­ran­ţă alimentară, au o calitate in­cer­tă, iar, datorită eludării obliga­ţi­i­lor fiscale, au preţuri mult mai mici faţă de cele obţinute legal”, afirmă cei citați.

Primele impozite plă­ti­te de un om au fost ofrandele. Abel plătea asemenea impozite de nu mai știa de el, săracul. Cain însă se do­rea un răsfățat fiscal, dar a sfîrșit-o mai prost.

Cui folosește însă o acciză su­pli­mentară? Primele impozite plă­ti­te de un om au fost ofrandele. Abel plătea asemenea impozite de nu mai știa de el, săracul. Cain însă se do­rea un răsfățat fiscal, un soi de eva­zionist, dar a sfîrșit-o mai prost.

Egiptenii plăteau și ei o taxă (cheironasion) pentru a putea exer­sa anumite meserii. Mai era și taxa pe sare – haliké, de la care erau scu­tiți copiii.

Grecii. Erai bogat? Venea Fis­cul și îți șoptea dulce în ureche: „E­isfora !” (impozitul pe avere) care nu era luat cu regularitate, ci nu­mai atunci cînd Statul decidea. Tot ăia bogații plăteau din banii lor funcționarea serviciilor publice (li­turgies, choregie, gymnasiarchie ș.a.m.d.). Fiscalitatea indirectă era în schimb foarte bine pusă la punct. Existau taxe pe case, pe sclavi, pe uleiuri, pe vin, pe fînețuri etc. În orașele bogate în aur, unele taxe erau eliminate, serviciile publice fi­ind susținute din comerțul auri­fer.

Știu, scopul unui război nu este să mori pentru țara ta, ci să faci în așa fel încît Celălalt să moară pen­tru țara lui. Dar cum să-i explici ANAF-ului asemenea lucruri?

de Dan POPA, analist economic

Autor:

Laura Păuleț

Redactor, redactor-șef și director al Opiniei studențești în perioada 2006-2014.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top