Reforma iluzorie

Cap în cap Niciun comentariu la Reforma iluzorie 0

Cine să fie de vină dacă, după mult așteptatul și trîmbițatul congres din 20 februarie, PSD-iștii se comportă ca rudele hrăpărețe după în­mor­­mîn­tare și se ceartă pentru ar­gin­tă­ria răposatului? Cine altcineva de­cît li­de­­rii PSD înșiși, care, încet dar sigur, au redus partidul la un me­ca­nism de cu­cerire și păstrare a pu­terii în scopul aca­parării re­sur­se­lor sta­tului. Da­to­ri­tă lor, orice program ba­zat pe un crez po­litic a de­venit o fa­ța­dă șubredă iar par­tidul s-a redus la o federație de gru­pări de in­terese.

Responsabil de această evoluție ga­­­lopantă în ultimii ani este Mircea Geo­ană cel care, de dragul obținerii și păstrării puterii, s-a pus practic la dis­­­poziția liderilor din teritoriu, ceea ce a dus la pulverizarea au­to­ri­tă­ții li­de­­rilor de la București, singu­rii care mai puteau exprima o convingere sau o filosofie politică. Căci, la ce te po­ți aștepta din partea unui Radu Ma­­ză­re, al cărui dis­curs la congres a con­stat dintr-o lungă imprecație îm­po­­tri­va procurorilor DNA? Sau de la Ma­rian Opri­șan, care-și mută loia­li­­tatea de la unul la altul în funcție de ul­timele cal­cule politice? Ca să nu mai vorbim de Marian Van­ghe­lie…

Totodată, congresul a scos la iveală și fața sinistră a PSD, partid în care filajul și șantajul sunt practici de acum consacrate. Liderii partidului în­cearcă acum să ascundă sub preș ca­zul Cristian Diaconescu, filat timp de zece zile de unul din „colegii de partid” în scopul șantajului, pentru că nu pot să-l rezolve, ceea ce su­ge­­rea­ză că Victor Ponta nu-și va putea do­mina vice­pre­șe­dinții și mai ales pe Marian Van­ghelie, eternul și fascinantul stîlp al PSD, chintesență al ta­re­lor sale ire­me­diabile. Rezultă așa­dar printr-un ra­ționament logic că ori­ce reformă reală a partidului va tre­bui să înceapă cu eliminarea prac­ti­cilor și personajelor de tip Van­ghe­lie, Ma­ză­re, Opri­șan.

Or, într-un par­tid dominat de aceste personaje și condus de un li­der fără experiență și fără substanță politică, îndatorat și el liderilor din teritoriu pentru sprijinul primit la congres, o astfel de reformă este, pen­­­tru moment cel puțin, im­po­sibilă. Ti­nerețea nu devine o virtute decît atun­ci cînd aduce o viziune nouă. Din păcate, Victor Ponta este în fond un continuator al lui Ion Ilies­cu. Recapitulați pozițiile sale față de re­forma justiției și față de lupta îm­po­triva corupției și veți constata că este un adept al codului penal elaborat de Rodica Stănoiu și respins ca ne­­corespunzător de ex­perții Co­mi­siei europene și că ținta preferată a cri­­ticilor sale este Mo­ni­ca Macovei.

Stîn­gismul de paradă, cu cravate roșii de pionier și tricouri imprimate cu fi­gu­ra lui Che Gue­va­ra sînt doar acce­­sorii de imagine și nu au nici o le­­gătură cu un adevărat program po­li­tic social-democrat. Iar documentul ela­­borat înainte de congres, „Ro­mâ­nia corectă”, este doar un set de mă­su­ri organizatorice și nicidecum ex­pre­sia unui crez politic. De altfel, la con­gres nimeni nu a vorbit despre con­vingeri și idei, ceea ce spune mul­te despre adevărata natură a PSD.

Am avut parte doar de o campanie pentru eliminarea lui Mircea Geoa­nă. După execuția sa însă spi­ritele nu s-au liniștit și certurile continuă în public. Unii pleacă, dar destui vor rămîne să continue o politică sterilă și cinică. În aceste condiții, reforma nu poate fi altceva decît o iluzie optică.

Rodica CULCER

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top