Referendumul pentru justiție poate fi o greșeală fatală

Cap în cap Niciun comentariu la Referendumul pentru justiție poate fi o greșeală fatală 40
Două lumi în explozie

Organizarea unui referendum pe justiție în grabă, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare din 26 mai, doar pentru un scop politic destul de meschin – teama partidelor de opoziție că nu vor fi în stare să ne aducă la vot decît cu acest zăhărel – este o greșeală majoră.

Mai mult, „interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie“, una dintre temele propuse de Klaus Iohannis pentru această consultare publică cu scop consultativ, mi se pare o aberație.

În primul rînd că ni se propune o uriașă discriminare: de ce este mai periculoasă o persoană coruptă față de alte categorii de infractori care pot beneficia de amnistie?

În al doilea rînd, nu e normal să interzici grațierea, care poate fi și o întrerupere individuală a pedepsei penale, pe un criteriu luat la grămadă.

Dacă o persoană aflată în închisoare pentru corupție e pe moarte și cere grațierea, înseamnă că nu mai are voie să moară acasă, lîngă familie, doar pentru că așa a vrut poporul, altfel autodeclarat foarte creștin, într-un moment de furie din 2019?

Toți îi detestăm pe corupți. Sînt cancerul acestei societăți, ei ne-au adus și ne țin în sărăcia din care nu mai sîntem în stare să ieșim decît fugind pe alte meleaguri. Dar nu vindecăm societatea trecînd dintr-o extremă în alta.

Să nu ne lăsăm atrași și noi în această capcană a populismului. Populismul „ălora buni“ nu este mai bun decît populismul „ălora răi“.

În schimb, da, sînt pentru reglementarea mult mai strictă a modului în care se dau ordonanțe de urgență, cea de-a doua temă propusă de președintele Klaus Iohannis pentru referendumul din 26 mai.
Să se poată folosi acest instrument devenit abuziv doar în situații cu adevărat excepționale (război, cutremur catastrofal sau alte situații de acest gen).

Dar nu e suficient. Căci referendumul vine la pachet cu un risc major: dacă nu se face cvorumul de prezență sau dacă, Doamne ferește!, poporul votează că nu este interesat de o temă totuși foarte specializată, cea a justiției și, mai strîns, cea a anticorupției, urmările vor fi grave: PSD și ALDE, partidele care dețin acum puterea și care se chinuie zilnic să distrugă independența unui sistem esențial în statul de drept, vor putea invoca cu adevărat, de această dată, girul popular.

Iar dacă nu va ieși cvorumul, dacă nu vor veni destui votanți la acest referendum, nu va fi vina românilor: nu poți să organizezi o consultare populară pe o temă atît de specifică într-un timp așa scurt, fără să știi încă ce întrebare vei pune.

Eu înțeleg că furia e mare, înțeleg și că în bula asta a celor care au ieșit și încă mai ies în stradă pentru apărarea unor principii pare că toată planeta este interesată de mersul justiției din România, dar nu știu dacă realitatea e ca pe Facebook.

Poate greșesc.

Dar istoria recentă ne arată că referendumurile nu au ieșit așa cum au sperat organizatorii. Iar politicienii trebuie să își facă treaba pentru care sunt în politică, nu să paseze responsabilitatea către noi, poporul.

Text scris de Răzvan Chiruță, redactor-șef al Newsweek România
Sursa foto: pagina de Facebook a jurnalistului

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top