Crimă și alegeri în Rusia lui Putin

Cap în cap Niciun comentariu la Crimă și alegeri în Rusia lui Putin 41
Crimă și alegeri în Rusia lui Putin

„Sigur că există libertate de exprimare în Rusia! Jurnaliștii pot scrie ce vor ei, dar ce pă­­țesc după aia… ei, asta e o altă discuție.”

Sînt în biroul redactorului-șef al sin­gu­ru­­­lui ziar independent din Rusia, Novaya Ga­ze­ta. Serghei Cojeurov a fost votat anul trecut, în noiembrie, de ma­jo­ri­tatea jur­na­liș­­tilor din redacția ziarului. Din în­tîm­pla­­re, a fost și pri­mul redactor-șef, ales în urmă cu 26 de ani, la fondarea pu­bli­­ca­ției. După a­nun­ța­rea rezultatelor, le-a spus colegilor că-și dorește din tot sufletul să nu fie și ultimul.

Cojeurov știe ce zice. Nu mai puțin de opt jurnaliști de la Novaya Gazeta au fost a­sa­si­nați din 1992 încoace pentru investigații sau articole în care criticau puterea de la Krem­lin. Ziarul este, de fapt, singura publicație por­ni­­tă din tumultuoșii ani ’90 care încă și-a păs­trat independența. Ce-i drept, cu prețul unor vi­eți.

Declarația lui Cojeurov sintetizează per­­fect schizofrenia din societatea rusă. Pe de o par­­te, Rusia îl are pe Putin, tătucul națiunii, bra­­țul de fier, președintele care a adus sta­bi­­­litate economică (cît de cît) și a reamintit li­­­­derilor mondiali că are și el un cuvînt de spus în mersul planetei. Pe de altă parte, li­ber­ta­tea de exprimare mai are puțin și moare în Pia­ța Roșie, unde mișună turiști și se vinde la greu kvas și vodkă în timpul concertelor pa­­tri­o­ti­­ce.

Am fost în Rusia cu prilejul alegerilor și mi-am dat seama că, deocamdată, aceste do­­uă realități paralele conviețuiesc. Dar nu se ști­­e pentru cîtă vreme.

Lui Vladimir Putin, președintele reales al Federației Ruse, îi place să mențină iluzia u­­nei democrații cinstite. Ceilalți șapte can­di­dați admiși în cursă s-au poziționat, cu mici ex­­cep­ții, împotriva lui, deci, iată, avem și o­po­­zi­ți­e! Presa fidelă regimului a organizat o dez­ba­te­re electorală, deci, iată, avem și liberta­tea pre­sei!

Numai că adevărata opoziție e des­ca­li­fi­­cată, iar adevărata presă e asasinată.
Alexei Navalnîi părea inofensiv în anii în care regimul avea belele mai mari pe cap Bo­­ris Nemțov, politician liberal și critic acerb al lui Putin, asasinat în 2015 în inima Mos­co­vei. Pe atunci, Navalnîi avea imaginea unui blo­gge­­raș fără audiență impresionantă. Ușor, fai­­ma și influența lui au crescut atît de mult, în­­cît a devenit periculos.

Deși nu l-au lăsat să candideze, Na­val­nîi a făcut campanie și și-a îndemnat sus­ți­nă­to­­rii să boicoteze alegerile. În lunile dinaintea scru­­tinului, oamenii lui au fost amenințați, în­­junghiați, bătuți cu țevi de fier, lăsați fără se­­dii de campanie și materiale electorale. Fos­tul blogger, devenit jurnalist de investigație și po­­litician de opoziție, nu a renunțat. Peste doi ani, va candida la alegerile parlamentare.

Presa independentă e puțină, dar pu­ter­ni­­că. Pe lîngă Novaya Gazeta, rușii care nu-l i­­dolatrizează pe Putin pot asculta Echo Mos­kvî, pot urmări Dojdi TV și pot citi pe In­ter­net Media Zona. Sînt publicații noi, care tră­iesc din crowdfunding, dar și redacții vechi, cu struc­­tură tradițională.

Jurnaliștii însă întîmpină aceleași ob­sta­­cole. Tatiana Fedelgauer de la postul de ra­di­o Echo Moskvî a fost înjunghiată în gît, în re­dac­­ție, de un individ care susține că e bolnav de schizofrenie. Dojdi TV e un post de te­le­vi­­­ziune care emite doar pe Internet pentru că, în urma reportajelor de pe Maidan și din Don­bass, a fost interzis în toate rețelele de ca­blu. Un reporter de la Media Zona, un proiect fon­­dat cu bani adunați de Pussy Riot, care ul­te­­rior a trecut pe crowdfunding, se afla acum doi ani în Cecenia, într-un autobuz atacat de niște namile pe care nu le-a găsit nimeni pî­nă azi. Cecenii i-au scos pe jurnaliști afară, le-au dis­trus echipamentele și i-au bătut pînă au a­­juns la mîini și coaste rupte, apoi au dat foc a­­utocarului.

În tot acest timp, duminică, pe 18 marti­e, sub zidul Kremlinului, mii de ruși aplaudă fre­­netic și țipă din toți plămînii “Pre­șe­din­te­­le nostru e cel mai inteligent om de pe Pă­mînt! Ura, ura, ura!” Pentru că ei nu știu toate as­tea. Pentru că, conform televizoarele lor, Putin chiar este.

Cele două realități conviețuiesc. Mo­men­tan.

de Lina VDOVÎI, reporter „Casa Jurnalistului”

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top