Papa și liderul ortodocșilor ruși au avut o întîlnire istorică

Cap în cap, Fără categorie Niciun comentariu la Papa și liderul ortodocșilor ruși au avut o întîlnire istorică 12
Papa [i liderul ortodoc[ilor ru[i au avut o întîlnire istoric\

Papa Francis a devenit vineri (nr.: 12 febriarie 2016) primul pontif din istorie care s-a întîlnit cu pa­triarhul Bisericii Ortodoxe din Ru­sia, cînd cei doi lideri ai creș­ti­nă­tă­ții au dat la o parte secole întregi de separație print-o întîlnire istori­că ce a avut loc într-un mediu neo­bișnuit: o cameră din aeroportul Havana.

Întîlnirea a fost anunțată cu o săptămînă înainte de a avea loc. Francis a aterizat în Havana în ju­rul orei 14 pentru o escală care a durat cîteva ore, înainte de a-și con­tinua călătoria către Mexico City, unde va sta șase zile. În Havana îl aștepta Patriarhul Kirill, care se a­fla într-o vizită oficială în Cuba, fiind invitat de președintele Raúl Cas­tro.

Cînd s-a apropiat de patriar­hul rus, printre blitzurile camere­lor de filmat, Francis a fost auzit spu­nînd: „frate”. Un moment mai tîr­ziu, el a adăugat: „în sfîrșit”.
Cei doi bărbați s-au îmbrățișat, s-au sărutat de cîte două ori pe o­braji și au dat mîna înainte de a se așeza pe scaune. „Acum lucrurile sînt mai ușoare”, a spus Kirill. Francis a răspuns: „acum este clar că a fost voia Domnului”.
Întîlnirea a fost încărcată de simbolistică: Francis, în vîrstă de 79 de ani, liderul a 1.2 miliarde de romano-catolici, a stat cu Kirill, de 69 de ani, liderul celei mai mari Bi­serici Ortodoxe din Est, cu aproximativ 150 de milioane de enoriași. Dar întîlnirea are și o dimensiune geopolitică, una a rivalităților dintre liderii Bisericii Ortodoxe și, spun analiștii, una a manevrelor preșe­din­telui Rusiei, Vladimir V. Putin, care se află într-o strînsă legătură partea conservatoare a Bisericii Or­todoxe.

Pentru Francis, întîlnirea a fost o lovitură ecumenică și diploma­tică, ocolită predecesorii lui, care lui i-a adus critici conform cărora apropierea lui de patriarhul rus îi va da elan președintelui Vladimir Putin în inițiativa lui de a se implica în războiul din Siria și de a se amesteca în Ucraina.
În Moscova, presa s-a străduit să ascundă rolul pe care l-a avut Guvernul rusesc în permiterea des­fășurării acestei întîlniri. Într-un e­ditorial din această săptămînă din „Vedomosti”, un ziar despre afa­ceri, s-a scris că „întîlnirea nu ar fi pu­tut avea loc dacă interesele Bi­sericii Ortodoxe din Rusia nu ar fi aceleași cu cele ale Kremlinului”.

***

Decade întregi, Vaticanul a că­utat programarea unei întîlniri cu patriarhul rus fiindcă papa a în­cercat să vindece rupturile dintre ramura Estică și cea Vestică a creș­tinătății. Analiștii spun să Francis, care a transformat în obiectivul papalității aprofundarea relațiilor ecumenice, a fost capabil să participe la această întîlnire din cauza mai multor factori favorabili.
Analiștii au evidențiat faptul că Putin ar fi putut împiedica întîlnirea, dar aparent a ajuns la conluzia că dacă ar fi procedat astfel, ar fi fost afectată poziția lui la ni­vel global și ar fi subminat eforturile Vestului de a izola Rusia prin sancțiunile aplicate acesteia în ur­ma conflictului din Ucraina. În schimb, Putin a căutat să por­tre­ti­zeze Rusia ca un apărător al crești­nilor asupriți din Orientul Mijlo­ciu, inclusiv a celor din Siria, în timp ce el sprijină regimul Bashar Al-A­ssad.
Kirill încearcă să își consoli­de­ze imaginea din fața celor de aca­să, după ce a fost afectată de scandalurile cauzate de corupția care a învăluit proprietățile bisericii. De asemenea, el se pregătește pentru marele consiliu al liderilor orto­docși, care va avea loc în iunie, în insula Creta din Grecia. Consiliul este organizat de rivalul lui, Pa­tri­arhul Ecumenic Bartholo­mew al Con­stantinopolului, liderul spiritual al Creștin-Ortodocșilor. Așa­dar, întîlnirea cu Francis i-a îm­bu­nătățit imaginea patriarhului rus.
„A văzut această întîlnire ca o oportunitate de a-și proiecta ima­gi­nea unui potențial lider global al Creștin-Ortodocșilor”, a spus A­ristotle Papanikolau, co-fondato­rul Centrului de Studii Creștin-Or­todoxe de la Universitatea Ford­ham. „Este și un mod de a proiecta Rusia la nivel global”, a adăugat acesta.

Text scris de Jim Yardley, apărut pe 12 februarie 2016, în The New York Times.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top