Ponta. Relația nepot–bunic

Cap în cap Niciun comentariu la Ponta. Relația nepot–bunic 10

Dacă aș avea pregătire psi­ho­lo­gi­că aș găsi probabil în relația Vic­tor Ponta – Ion Iliescu nenumărate co­­res­pondențe și date interesante. Pe cînd așa, mă rezum la a observa că avem ceea ce se cheamă o relație clasică nepot–bunic. Se spune că multe date biologice se moștenesc de la bu­nici la nepoți, sărindu-i pe pă­rinți. Dincolo de explicațiile știin­ți­fice, pu­tem vedea cu ochiul liber că avem de-a face cu un soi de afinitate ciudată între felul bunicilor de a ve­dea lu­mea și felul tinerilor de a o con­frunta.

Ponta a fost decis ca șef al cîm­pu­lui pesedist anti-Geoană, cu voia lui Ion Iliescu, și pentru că i-a adoptat teme și obsesii care-l făceau ne­su­fe­rit „părinților”, inclusiv lui Năs­ta­se, pe vremea cînd era premier cu pusee tiranice. Generația Năstase-Geoană-Diaconescu a „păcătuit” adoptînd un liberalism bine îm­plîn­tat în dreapta și, evident, oportunist, care a dus mai departe de fapt un PSD susținut de oportuniștii tran­zi­ției.

Liberalismul a fost continuarea fi­rească a unor oa­me­ni care au reușit să coaguleze mai­ma­rii afacerilor din țară. La apariția unui competitor puternic exact în aceas­tă zonă non-ideologică și ultra­opor­­tunistă, despre PDL e vorba, PSD și-a regăsit subit obsesii ideolo­gice.

Victor Ponta a repetat, cu zece zile înainte să fie ales (adică exact cînd mașinăria anti-Geoană l-a de-sem­nat principal competitor), cel mai des cuvîntul „stînga”, mai des chiar și decît „bunicul” politic. Ion Iliescu. Nu spun că această orien­tare ideologică fermă l-a ajutat să cîș­tige, dar în mod clar i-a dat o identitate. Ce a spus Ponta, de fapt, în subtext? Că „mie nu-mi mai e rușine cu Iliescu, eu nu cred că Iliescu și stînga lui afirmată mai sînt o problemă de imagine pentru noi”. Și iată că a mizat corect.

PSD se va dezambiguiza ideolo­gic dacă o ține tot așa. Ceea ce ar pu­tea să-l coste electorat: pentru că ma­și­năriile electorale nu func­țio­nea­ză cu vorbe și idei, ci cu stipendii, bani și funcții în teritoriu. E naiv să crezi că poți ridica un partid altfel. Numai că m-am săturat de pragmatisme din astea. După mult timp, Victor Ponta mi se pare un politician în sfîrșit credibil – deși Năs­ta­se, părintele său sim­bolic, e tot timpul în spate, ase­mă­nările cu bunicul Iliescu i-ar putea fi de mare folos. Iliescu a știut ce face și va profita să se „rebranduiască” prin „nepotul” politic – Ponta ar putea fi canalul său de co­mu­nicare cu tinerii.

Știu că poate pă­rea aiuristic ce spun, dar stînga e atît de la modă încît principalul pericol acum e ca discursul respectiv să nu de­vină de un populism deșănțat. Cred că ultimele alegeri au fost o ședință de demitizare în masă a politicianului de tip mesianic. Poate e momentul să vorbim mai calm și mai lucid despre politică. Inclusiv despre PSD care chiar are șanse reale să se schimbe.

Costi ROGOZANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top