O stea, nu o coroană

Cap în cap Niciun comentariu la O stea, nu o coroană 0

Mihai I este aruncat, în zilele mohorîte ale României, ca ramura lui Stendhal, din pesimista teorie a „cristalizării”, în minele din Salz­burg. În mințile noastre rătăcite de disperare cotidiană, de condam­na­re la imprevizibil ca la un oxigen otră­vit, crenguța se împodobește cu fan­tezii. Onoare, protocol, conduită, le­ge, simbol, toate ar părea din nou po­sibile, fie și într-o societate de­sa­cra­lizată și exasperată de morală electorală. Nimic altceva decît o pu­e­rilă dragoste oportunistă, un interes provocat de „cum ar fi dacă…”.

Însă regele nu există pe lume ca să plătească facturile. În luna ia­nua­rie a anului ce stă să se sfîr­șeas­că, Mihai I îl surclasa pe preșe­din­te­le Traian Băsescu într-un sondaj IMAS (pentru ziarul „Adevărul”, dintr-un trust ce tocmai și-a de­cla­rat insolvența). Sondajul dorea să ia temperatura încrederii pe care o mai au românii în semenii lor de va­ză, însă într-un moment nefast pentru ei, cînd temperatura lor urca, pe zi ce trece, ca într-o febră mortală, în fața facturilor la încălzire. Un alt ziar, „Evenimentul zilei”, cataloga de curînd drept „Imaginea secolului” fotografia în care Ion Iliescu strîngea, cu o sincronizare nu lipsi­tă de caraghiosul lipsei de protocol și de atenție cuvenită, și dreapta lui Mihai I, și dreapta Principesei Mar­gareta.

În mintea unui sceptic, gestul lui Ion Iliescu, președintele care-i re­fu­za regelui, în 1994, accesul în Ro­mâ­nia, nu poate trece decît profund odios. În percepția cuiva mai optimist, salutul său rapace și pose­siv poate părea o dovadă că po­li­ti­cia­nul nu dorește să rămînă an­chi­lo­zat în ură și obrăznicie. Imaginea lui Mihai I ne este picurată în su­fle­tele noastre de români terapeutic, dacă vreți. Acolo el se învelește în nevoile noastre naționale cele mai ascunse, în aspirațiile personale și colective.

Unii îl vor pentru stră­lucirea coroanei, alții pentru protectorat, al­ții poate cu gîndul la miracolul unor facturi mai mici, iar alții pentru scînteierea rece a stelei sub care s-a născut, dar căreia i-a supraviețuit.

Dana Balan este senior-editor la revista Opinia veche

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top