Iurie Leancă – misiune (aproape) imposibilă

Cap în cap Niciun comentariu la Iurie Leancă – misiune (aproape) imposibilă 1

Desemnarea lui Iurie Leancă pen­tru funcția de prim-ministru, decizie așteptată de opinia publică, vine în­tr-un moment politic foarte tensionat. Relațiile dintre foștii parteneri din A­lian­ță, după ce Vlad Filat a fost in­validat de Curtea Constituțio­na­lă, au degradat în ultimul hal: Partidul Liberal s-a scindat, refuzînd reintegrarea reformiștilor lui Ion Ha­dâr­că, iar Partidul Democrat și-a văzut compromise – prin votul PLDM și PCRM din 3 mai – toate proiectele pe care le-a negociat de pe poziții de forță cu ex-candidatul la funcția de prim-ministru. În plus, o parte dintre legile promulgate de președintele Ti­mofti, cel care a neglijat protestele foștilor parteneri ai liberal-de­mo­cra­ți­lor și îngrijorările unor instituții eu­ropene, sînt contestate la Curtea Constituțională.

Misiunea lui Iurie Leancă pare aproa­pe imposibilă, el trebuie să li­peas­că la loc cioburile unui proiect numit „integrarea europeană”. E ul­ti­ma carte pe care o mai joacă Re­pu­bli­ca Moldova, mizînd totul pe talen­tul de negociator al noului premier desemnat, încrezîndu-se în capacitatea sa de armonizare a unor in­te­re­se divergente. Obișnuit să discute cu dem­nitarii străini, mai ales cu cei occidentali, care știu să respecte o etică a comunicării, să dea credit pledoariilor bazate pe argumente, coerență în ati­tudine și pe farmec personal, Iurie Leancă, de data aceasta, va da piept cu un ghem de contradicții și frustrări acutizate la maxim din partea co­le­gilor din fosta coaliție, dar – se cu­vi­ne remarcat – provocate și de propriul partid și de liderul său, Vlad Filat, însetat de răzbunare.

Sînt gata să treacă peste în­frîn­geri și supărări deputații din Partidul De­mocrat? Mai poate furniza Ghimpu și grupul său niște voturi în Par­la­ment pentru o guvernare pro-europeană, chiar dacă PLDM îi va exclude de la masa negocierilor? Cîți dintre deputații neafiliați vor vota o nouă ma­jo­ri­tate democratică, încercînd să evite alegerile anticipate care îi vor plasa aproape sigur în afara Par­la­men­tu­lui? Vor asista, pasiv, comuniștii la încununarea tratativelor, fără a specula idiosincraziile reciproce ale liderilor din fosta Alianță? Va fi șantajat cu demisia președintele Timofti în ca­zul în care Parlamentul nu va accepta să modifice noua lege privind revocarea magistraților de la Curtea Con­stituțională?…

La aceste întrebări, acumulate în ultimul timp, nimeni nu poate răs­pun­de cu certitudine. S-ar putea ca re­sen­timentele și starea de beligeranță ex­tremă în care au intrat actorii politici, dar și anumite calcule nedeclarate, să declanșeze totuși numărătoarea in­ver­să a alegerilor anticipate. Știm deja că un asemenea deznodămînt va zădăr­nici semnarea acordurilor de la Vilnius, necesare ca aerul nu clasei politice, care își va găsi oricînd pretexte și scu­ze pentru un eșec, ci Republicii Mol­dova, cetățenilor acestui stat.

Uniunea Europeană vrea, cum­va împotriva logicii și a stărilor de fapt din Moldova, „un Guvern angajat să desfășoare reforme ce garantează de­mocrația, statul de drept și economia de piață” – l-am citat pe Gra­ham Watson, raportorul pentru Repu­bli­ca Moldova din Parlamentul Euro­pean. Formularea unor asemenea dezidera­te de ordin general, extrase parcă din pliantele de propagandă ale Bru­xe­lles-ului, ignoră realitatea unui stat captu­rat de interesele unor grupări oligar­hi­ce, care împiedică dezvoltarea Mol­dovei. Nimeni pînă acum nu a reușit să disloce rețelele criminale care țin în prizonierat țara prin controlul exercitat asupra justiției, iar acum proiectul european va trebui salvat cu ajutorul celor care îl subminează voinicește.

Europenii vor ajuta foarte mult Republica Moldova dacă îi vor li­vra lui Iurie Leancă un set de ins­truc­țiuni pentru a depăși acest paradox, care a ridicat obstacole insurmontabile și a produs nenumărate scandaluri în ul­timii patru ani.

Vitalie CIOBANU

Text publicat pe www.europalibera.org

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top