Tel Drum, un grup infracțional organizat

Cap în cap Niciun comentariu la Tel Drum, un grup infracțional organizat 14

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, este urmărit penal într-un nou do­sar de către Direcția Națională An­ti­corupție (DNA). Acesta este in­cul­pat într-o anchetă care vizează firma Tel Drum din Teleorman și es­­te acuzat, alături de șefii compa­ni­ei, de constituirea unui grup in­frac­țional organizat, folosirea de docu­mente ori declarații false, inexacte sau incomplete. La acestea se ada­u­gă două infracțiuni de abuz în ser­viciu cu obținerea de foloase pen­tru sine sau pentru altul. Pînă a­cum, Liviu Dragnea a primit o con­damnare de doi ani cu suspendare în dosarul „Referen­du­mul”, pentru că a fraudat alegerile din 2012, și mai este anchetat într-un dosar în care este implicată și fosta lui soție, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în cazul an­ga­jării a două femei de la Protecția Copilului Teleorman la filiala ju­de­țeană a PSD.

Procurorii DNA au început cerc­etările după ce au primit o notificare în luna septembrie a anului trecut de la Oficiul European Anti­fra­udă (OLAF) în 2016, care a suspectat că au fost asigurate în mod ilegal fondurile Uniunii Europene pentru reabilitarea drumurilor ju­de­țene din Teleorman, folosindu-se documente false. OLAF susține că a constatat o deturnare de peste 21 de milioane de euro și a cerut oficial restituirea acestei sume. Fap­ta s-ar fi produs în perioada 2000 – 2012, cînd Liviu Dragnea a fost șef al Consiliului Județean Teleor­man. Deși a susținut mereu că nu are nicio legătură cu firma Tel Drum, el a fost cel care a scos-o la licitație în anul 2000 și a fost cumpărată de un fost coleg de liceu al liderului PSD, Marian Fișcuci. După privatizare, toate lucrările de reparații pe drumurile din Teleorman au fost efectuate de Tel Drum. Deși existau licitații, Direcția Generală de Servicii a Consiliul Județean Te­le­o­rman impunea partici­pan­ți­lor deținerea unui utilaj („Trenul Re­cic­lator”), care era deținută doar de această companie.

Colegii de partid îl consideră în continuare nevinovat pe Liviu Dra­gnea. În timp ce ministrul Jus­ti­ției, Tudorel Toader, pregătește modificări asupra legilor justiției, Florin Iordache, inițiatorul OUG 13 și actualul vicepreședinte al Camerei Deputaților, este convins că noul dosar al liderului PSD este „fără îndoială” o interpretare gre­șită a legii.

„Cred că trebuie făcute foarte multe precizări în legi astfel încît interpretări ale unora sau ale altora să nu mai aibă loc”, a mai adă­u­gat Florin Iordache. De asemenea, membrii partidului s-au reunit vineri, 17 noiembrie, iar Comitetul Executiv Național al PSD a semnat o rezoluție prin care își manifestă „susținerea totală a majorității par­lamentare PSD-ALDE”, dar care face referire și la un „stat paralel și ilegitim”, care încearcă să preia controlul puterii politice. În document se mai precizează că Gu­ver­nul și-a îndeplinit pînă în prezent Programul de guvernare propus de PSD și că cel care nu vrea să colaboreze la realizarea beneficiilor pentru cetățeni este președintele Ro­mâniei, Klaus Iohannis, pe care membrii partidului îl consideră com­plice la „numeroasele încăl­că­ri ale Constituției”, deoarece nu susține modificările legilor justi­ți­ei. Rezo­lu­ția a fost votată în unanimitate de către membrii PSD. Aflat într-o vizită în Suedia, șeful statului i-a transmis în aceeași zi lui Liviu Drag­nea că persoanele condam­na­te sau cercetate penal nu trebuie să fie în conducerea statului.

Cu toate acestea, liderul PSD a declarat că nu intenționează să-și dea demisia din Guvern sau din frun­tea partidului pe care îl conduce și este de părere că totul este o înscenare.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top