Înger și demon

Cap în cap Niciun comentariu la Înger și demon 1

În România, încă nu se știe da­că FMI e înger sau demon. Îți cere să faci lucruri oripilante, cum ar fi re­ducerea personalului bugetar și să tai din cheltuielile Guvernului, prin ur­ma­re e demon. Te asigură că în cîțiva ani îți va fi bine, că vei fi iar sănătos și vei putea alerga alături de celelalte eco­nomii europene a­bi­litate care îl pla­sează printre în­ge­rii de care avem ne­­voie. Sare de par­tea băncilor care ju­poaie clienții, deci e clar demon. Îți dă miliarde de euro ca să aibă pensio­na­­rii și bugetarii veniturile la zi, ceea ce numai un înger poate face.

Cu asemenea date, e dificil de tran­­­­șat dispute de genul: avem sau nu ne­­voie de FMI? Trebuie să ne fie tea­mă de FMI sau să îl iubim ne­­con­di­țio­nat și să mergem pe mîna lui?

Simplificat, treburile stau cam așa: li­­derii României (mă refer aici la Pre­șe­­dinție, Guvern și BNR) ha­bar nu au avut că va ajunge criza și la noi. Cînd totuși, ea ne-a lovit, toți au sărit în sus și au spus că nu trebuie să dramati­zăm, că așa cum a venit, așa va și pleca. După ce ea s-a ins­talat iar puținele re­zer­­ve din că­ma­ră au fost și ele înfulecate rapid, în­trebarea cheie de pe bu­ze­le tuturor era: pe cine fraierim să ne dea niș­te bani? Cei mai ieftini cu pu­tin­ță erau banii FMI. Acuma drept e că FMI e un soi de CAR (Casa de Ajutor Reciproc), în care mem­­brii pun bani împreună pentru ca la ne­voie, să aibă cu ce să îl sprijine pe cel care are nevoie mai ma­re. Nu pu­team fi refuzați de Fond (sîntem, cum spu­neam membri cu drep­turi depline și cotizăm anual aco­lo), dar nici nu ni se puteau livra miliarde fără o minimă ga­­ranție.

Această garanție nu era una fi­nan­ciară însă. Fondul nu se comportă ca o bancă, luîndu-ți casa în garanție pen­­tru a te executa silit dacă nu plă­teș­ti ratele. Pen­tru FMI, ga­ranțiile sînt mai degrabă morale. Te obligi să iei niș­te mă­suri care să te facă bine. Fon­dul îți dă tableta pen­tru a-ți scădea fe­bra, dar tu trebuie să te obligi că nu vei mai alerga ca nebunul pînă la limita pneu­mo­­niei (financiare).

Partea proastă e că noi am conti­nuat să alergăm. De fiecare dată cînd FMI ne vizita, noi îi înaintam res­pec­tuo­și o cerere de amînare a ter­menelor de îndeplinire a cîte unei condiționa­li­tăți. Nu eram, prin ur­mare, în stare să ne ținem de ceea ce promisesem.

Două lucruri poate că ar merita a­du­se în discuție. Primul, care era al­ter­na­tiva la un împrumut dat de FMI? Aproape niciuna. România nu se pu­tea împrumuta de pe piețele in­ter­na­țio­nale pentru că erau do­bîn­zi enorme ce­rute statului român. De la bănci ar fi luat bani la fel de scumpi. Dacă te-ai fi dus la poporul fra­te chinez (printre foarte puținii care au cash în aceste vremuri), îți bă­teau obrazul cei din UE. Așa că de ales nu am prea avut.

Al doilea lucru este dacă FMI e prea drastic cu România im­pu­nîn­du-i atîtea corecții. Aici, musai e de spus că FMI arată unde trebuie să ajun­gem, nu și cum să o facem. Gu­ver­nul își face planurile, i le arată Fon­dului, ca­re le judecă apoi si spune dacă e ok sau nu. Numai faptul că avem un Gu­vern incapabil îi face pe cei de la FMI să ne facă ei temele de casă. Ris­cul e că din cauza neseriozității noastre, să fim obligați să alergăm din A­cord în Acord, pentru a ne salva de pi­­caj.

Vorba cuiva, nu de relația cu Fondul trebuie să ne fie teamă, ci de veșnicia ei.

Dan POPA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top