„Președintele Timofti este produsul actualilor guvernanți care decepționează atîția cetățeni”

Cap în cap Niciun comentariu la „Președintele Timofti este produsul actualilor guvernanți care decepționează atîția cetățeni” 37
„Președintele Timofti este produsul actualilor guvernanți care decepționează atîția cetățeni”

Ce factori au declanșat criza politică internă în care se află Republica Moldova la ora actuală?

Factorul principal este, după părerea mea, iresponsabilitatea clasei politice moldovenești. Din nefericire, Republica Moldova are, din îndepărtatul an 1991, niște conducători pre­ocupați de propria lor bunăstare, de propriile lor favoruri și privilegii. În atari condiții, nici nu e de mirare că sume uriașe au fost furate din trei bănci importante.

Care sînt cauzele eșecului guvernului Sturza? Unde a greșit proaspătul fost premier?

Ion Sturza nici nu avea șanse să devină premier de vreme ce actualii conducători îl consideră un rival pe­riculos. Să ne amintim că Sturza a fost în ul­timii ani foarte critic la adresa guver­nan­ților și dădea im­presia că e un reformator care vrea să distrugă sistemul vicios.

Care sînt așteptările societății civile de la noul Guvern?

Probabil, există oameni care mai au așteptări. Eu nu prea le mai am. Sînt într-atît de decepționat, încît nu mai aștept ni­mic bun. Mi se pare că niciun guvern, oricît de onest și profesionist ar fi, nu poate să facă mare lucru atîta timp cît e la cheremul actualilor parlamentari.

Se poate ajunge la alegeri anticipate? Ce ar însemna acest lucru pentru Basarabia?

Da, alegerile anticipate sînt posibile. Cred că cel mai mult și le dorește Partidul Socialist al lui Igor Dodon. Pentru Re­publica Moldova aceste alegeri anticipate ar însemna irosirea altor bani. În rest, nimic nu se va schimba. La putere vor ră­mîne aceiași conducători iresponsabili.

De unde vin presiunile puse pe președintele Nicolae Timofti? Cine vrea să impună, din spatele cortinei, desemnarea unui prim-ministru și de ce?

Habar n-am dacă există niște presiuni asupra domnului Timofti. Nici nu știu ce spațiu de manevră are președintele. În fond, domnul Timofti este produsul actualilor guvernanți care decepționează atîția cetățeni.

Ce ar fi însemnat pentru Moldova preluarea funcției de premier de către Vlad Plahotniuc?

Păi, nu cred că ar fi însemnat o mare schimbare. Vlad Pla­hotniuc e și așa un personaj influent al politicii din Republica Moldova, considerat chiar de mulți un „stăpîn” care a subjugat instituții întregi.

Ce înseamnă lipsa cvorumului în ședinţa specială a Parlamentului Republicii Moldova pentru votul în cazul Guvernului premierului Ion Sturza? Ce mesaj au transmis parlamentarii prin lipsa lor de la vot?

Aceștia sînt parlamentarii pe care cetățenii i-au ales. Așa își respectă alegătorii acești deputați. E un gest dizgrațios, firește. Căci o sumedenie de cetățeni ar fi vrut să vadă o discuție, o confruntare de idei și de opinii. Mesajul transmis de parlamentari este vechi: „Ne preocupă viața noastră!”. Altminteri, chiar dacă ar fi fost cvorum, mare lucru nu s-ar fi schimbat.

Interviu cu Iulian Ciocan, jurnalist Radio Europa Liberă

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top