„Incidentul a fost o provocare din partea Rusiei, pentru a vedea cît sînt dispuși ceilalți să riposteze”

Cap în cap Niciun comentariu la „Incidentul a fost o provocare din partea Rusiei, pentru a vedea cît sînt dispuși ceilalți să riposteze” 6
„Incidentul a fost o provocare din partea Rusiei, pentru a vedea cît sînt dispuși ceilalți să riposteze”

Este justificată doborîrea avionului rusesc de către Turcia?

Rusia nu a fost la primul eveniment de a­ceastă natură. Să ne amintim că nu cu mult timp în urmă spațiul aerian al Turciei a mai fost încălcat și au fost și atunci discuții. După cîte am văzut în mass media, armata turcă a respectat protocolul și i-a atenționat pe piloții ruși. În astfel de situații există un protocol asumat de ambele părți. Văd discursuri care vin să culpabilizeze Turcia, că ar fi fost vorba doar de 17 secunde de survol. Dar, cînd situa­ția este atît de încordată în zonă, nu mai vorbim de secunde. De la cîte secunde încolo în­cepe moartea? În situație de război, de la o se­cundă. Militarii ruși au știut unde operează și avionul de luptă nu a fost condus noaptea, la lumina lanternei, ci prin aparatură ce oferă coordonatele cu precizie. Cine nu respectă protocolul suportă consecințele. Am văzut că purtătorul de cuvînt al Kremlinului a declarat că „Nu e voie să dobori avioane rusești. Nu e voie să atentezi la Rusia”. Pardon! Avionul violase spațiul aerian al unei țări suverane. Corect este să spunem: „nu e voie să încalci spațiul aerian al Turciei. Nu e voie să atentezi la Turcia și la niciun stat, chiar nici la Ucra­ina”.

Care credeți că sînt schimbările ce vor apărea în politica internațională, în urma conflictului dintre Rusia și Turcia?

Cred că incidentul a fost o provocare din partea Rusiei, pentru a vedea cît sînt dispuși ceilalți să riposteze. A fost un test. Cred că vom vedea un plus de fermitate a Turciei și a NATO, să nu uităm că Turcia este stat membru al Alianței, în relația cu Rusia.

Cît de departe se poate ajunge în acest conflict?

Nu mai departe de atît. Repet, cred că a fost un test, pe care Turcia l-a trecut. Urmează ca NATO să mențină rezultatul și Rusia își va reconsidera poziția și va căuta alte teme prin care să se mențină în prim-planul agendei pu­blice mondiale.

Cine are cel mai mult de pierdut în situația de față și ce anume pierde?

E greu de spus acum, fiindcă fenomenul nu este consumat total. Cred că va avea de pierdut partea care va forța nota mai mult. Pî­nă acum așa s-a întîmplat.

Cum ar putea fi Europa afectată de acest conflict?

Europa ar putea fi afectată strategic de a­cest conflict dacă ar continua politica ambi­guității și a duplicități în raport cu cele două părți. Europa are anumite obligații în NATO și trebuie să și le îndeplinească. Dacă nu își va respecta angajamentele din cadrul NATO ar ajunge în situația de a submina autoritatea or­ganizației ce îi asigură securitatea.

Care ar trebui să fie poziția NATO față de situația tensionată dintre Rusia și Turcia?

NATO are la bază un tratat și niște regulamente. Acolo este soluția.

Interviu cu Sorin Bocancea, analist politic

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top