DRAG NE-A fost referendumul!

Cap în cap Niciun comentariu la DRAG NE-A fost referendumul! 15

Cînd mi s-a propus să îmi dau și eu cu părerea despre dosarul „Fra­udă la referendum“, am căzut într-o capcană. Adică, să zic așa, m-am adîncit în dosar, încercînd să-mi conturez o părere personală și obiectivă despre prestația in­cul­pa­­tului Nicolae-Liviu Dragnea. Am parcurs și articolele aferente su­biectului, ba și comentariile de sub­sol, care, fiind însă un subiect cu multe chichițe juridice, au fost chiar pe subiect, semn că „hater“-ii preferă să-și lase gîndurile otrăvite la alte articole. M-am pus pe pu­ri­cat și rechizitoriul. Ei bine, capcana re­zi­dă în faptul că am fost ispitit să iau în serios ceva ce, de fapt, n-am competență să judec. Nu știu să vă spun dacă Dragnea și-a și constrîns trepădușii să a­du­că lumea la vot, ceea ce ar fi ilegal, sau pitoreștile înregistrări i­lus­trea­ză doar îndem­nu­rile baronului pesedist să fie rugați frumos oa­me­nii să voteze, ceea ce pare exact atît de legal cît să fie rugați frumos să nu voteze.  Dar nu decid eu în a­cest caz.

Ceea ce însă poate decide ori­cine e de bună-credință e că or­ga­ni­­zarea referendumului a fost o mi­­zerie, din momentul în care a fost anunțat, apoi i s-au modificat re­gu­li­le, pînă în momentul de față, în care unui vicepremier i se pre­zintă file din dosar privind voturi mul­tiple pe care Dragnea le cu­noaște mai bine chiar decît pro­curorul care a instrumentat cazul.

Să trecem și peste constatarea a­gramată a boierului roșu, care ve­de că nici pe moșia sa nu iese so­co­teala la vopsea (celebra replică a lui Dragnea „aveți decît 38% prezență în Alexandria…“), urmată de un ui­mitor reviriment la nivel de pro­cente anti-Băsescu)… Zic doar că, înainte de a-l condamna noi înșine în afara sălii de  judecată, să-l e­lo­giem pe Dragnea, pentru că le-a fost drag multora la referendumul de demi­te­re a lui Traian Băsescu. S-a com­por­tat exact ca șefulețul dat în mă-sa, care îi freacă pe toți de le sar ochii, dar care îl privesc cu re­cunoștință bovină. OK, a coor­do­nat, vai cît de pompos sună, un sistem informatic complex, care i-a per­mis să dea cu biciul și-n Vran­cea, și-n Gorj, și-n Olt, nu doar prin­tre „teleoltenii“ săi, un pic rămași în urmă cu tehnologia și cu mecanismul de a vota disciplinat, precum morții de pe listele suplimentare.

Acest dosar, oricît s-a discutat toată seara la televizor, la cîrciumă sau la păcănele, cuprinde în el fo­tografia unui exercițiu electoral ra­tat. Nu din pricina tombolelor cu premii și ordinelor date în secțiile de votare, ci a traseului ulterior. Practic, cine a cîștigat referen­du­mul? Și cine l-a pierdut? Păi Drag­nea, din tabăra celor care aparent au rămas cu buza umflată după re­fe­rendum, n-a ajuns vicepremier, jupîn peste nenumărate surse de bani frumoși (cel mai recent, și vă­mu­itor de fonduri pentru dez­vol­tare rurală)? Iar acest război civil, în care nu s-a murit decît de rîs pen­tru atîtea numărări și con­tes­tări, nu cumva s-a încheiat printr-un armistițiu, a se citi pact de coa­bi­tare, și acela contestat de be­li­ge­ran­ții care se războiesc și pe timp de pace?

Bref, n-o să aflați de la mine da­că Dragnea e vinovat și-n fața legii pentru că s-a ocupat atît de mult, u­nii i-ar zice infracțiunea de folosire a influenței bla-bla-bla, ca un soldat credincios al celui mai mare partid de la noi. Totuși, am o întrebare simplă: de unde naiba sînt atît de mulți antimaghiari în Te­le­or­man, Vrancea ori  Gorj care să fi rezonat la mesajul „Vreți ca peste români să decidă Ungaria? Ve­niți la vot!“. OK, intră într-o re­țe­tă ve­che de ațîțare a na­țio­na­lis­mu­lui pri­mi­tiv al multora dintre noi. Însă tot mă uimește Dragnea prin capacitatea de a găsi anti­ma­ghiari printre ăia care n-au picior de ungur pe la ei! Păi nu-i nedrept ca un asemenea om să ajungă in­cul­pat?…

Horia GHIBUȚIU, redactor-șef la revista FHM

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top