Încă o înțelegere scufundată în Canalul Mînecii

Cap în cap Niciun comentariu la Încă o înțelegere scufundată în Canalul Mînecii 39
Încă o înțelegere scufundată în Canalul Mînecii

În urma votului de joi, 14 martie 2019, Parlamentul britanic a hotărît să solicite Uniunii Europene (UE) o amînare a Brexit-ului. Cererea votată de 413 parlamentari, cu doar 202 voturi împotrivă, va fi prezentată la Bruxelles de către prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, în cursul acestei săptămîni. În calea despărțirii dintre Marea Britanie și UE stă un acord încă neacceptat de către Parlamentul Britanic. Dimpotrivă, ambele acorduri negociate de Theresa May cu UE au fost respinse cu majorități de peste 200 de voturi. Dacă totul ar fi decurs fără probleme, Marea Britanie ar fi trebuit să părăsească UE pe 29 martie, la ora 23.00 GMT +0, adică în aproximativ două săptămîni. Însă fără un acord, atît analiștii politici, cît și parlamentarii britanici din opoziție sînt de părere că „divorțul” se va amîna cu cel puțin trei luni.

Marea Britanie ar putea să părăsească UE și fără un acord. Ieșirea „no deal” înseamnă că nu va mai exista o perioadă de tranziție după 29 martie, ci începînd din acea zi, nicio lege UE nu va mai fi valabilă în regat. Chiar dacă acest scenariu este puțin probabil, conform analiștilor de la BBC, Guvernul a pregătit mai multe ghiduri „no deal” care să explice, spre exemplu, scumpirile prevăzute în sectorul alimentar sau în cel al energiei electrice. Cu toate acestea, Curtea Europeană de Justiție a spus în repetate rînduri că Marea Britanie poate oricînd să renunțe la Brexit fără votul celorlalte țări membre. Însă o ieșire „no deal” nu intră în viziunea Theresei May, care a respins propunerea Curții Europene de Justiție și a încercat în continuare să negocieze un acord.

Primul acord propus de premier a fost respins pe 15 ianuarie cu o diferență de 230 de voturi, nemaivăzută pînă atunci în Parlamentul britanic. Rezultatul înfrîngerii a fost organizarea unui vot de încredere pe care May l-a cîștigat însă, primind misiunea de a renegocia acordul cu UE. Acordul renegociat a fost supus votului Parlamentului pe 12 martie, dar a fost din nou respins cu 391 de voturi împotrivă, față de cele 242 pentru. Astfel, scenariul „no deal” a devenit din nou o posibilitate, ceea ce a forțat un nou vot pe 13 martie. Atunci parlamentarii au respins această idee și au adus în discuție amînarea Brexitului pe care au votat-o a doua zi.

Principalele puncte care țin pe loc negocierile sînt legate de influența UE asupra politicii externe a Marii Britanii. Majoritatea importurilor de alimente vin din UE, iar în cazul unor neînțelegeri aceste importuri ar putea înceta. De asemenea, imigranții englezi de pe continent vor fi nevoiți să își refacă actele, ceea ce se va aplica și imigranților europeni din Marea Britanie. Totuși, atît Regatul Unit, cît și UE doresc menținerea granițelor deschise. Însă chiar și acest lucru asupra căruia cele două părți se înțeleg ridică o problemă – granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

Planul „Backstop”, așa cum a fost numit, reprezintă un compromis între UE și Marea Britanie. Astfel, indiferent de rezultatul negocierilor Brexit, în Irlanda de Nord se vor aplica unele legi UE cum ar fi cele privind produsele alimentare, pentru a se putea menține o graniță deschisă cu Irlanda. Dar reprezentanții Irlandei de Nord în Parlament s-au opus acestui plan, motivînd faptul că toate regiunile ar trebui tratate la fel. Astfel, pe 11 martie Guvernul May a spus că, în eventualitatea aplicării planului, acesta va fi doar temporar.

Sursa foto: Daily Express

Autor:

Lorel Atomei

Student, blogger (din cînd în cînd) și un cinic desăvîrșit.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top