Prima femeie președinte sau miliardarul excentric?

Cap în cap Niciun comentariu la Prima femeie președinte sau miliardarul excentric? 41
Prima femeie președinte sau miliardarul excentric?

În cursa pentru alegerile pre­zi­dențiale din data de 8 noiembrie, s-au înscris patru persoane: Do­nald Trump, om de afaceri și ve­de­tă de televiziune care deține o com­panie imobiliară, autor și coautor a nouă cărți; Hillary Clinton, avocat și fost secretar de stat în ad­mi­nistrația Barack Obama, soția lui Bill Clinton – cel de-al 42-lea pre­ședintele al Americii; Gary Johnson, politician propus la președinție și în anul 2012 și Ajamu Baraka, ac­ti­vist al drepturilor omului, autor a patru publicații pe teme politice. Cu toate acestea, prezenți în în­fru­ntările televizate și preferații america­ni­lor sînt doar primii doi men­ți­o­nați.

Atunci cînd Partidul Re­pu­bli­can și-a ales reprezentantul din cei 17 nominalizați, nu s-au așteptat ca miliardarul Donald Trump care nu are legături directe cu politica să fie cel ales. De asemenea, de partea cea­laltă, Partidul Democrat, după ce și-a ales reprezentantul, pe Hillary Clinton, a ajuns, fără să-și dea sea­ma, într-un scandal, fiindcă or­ga­nizația fără scop lucrativ, Wi­ki­Leaks a publicat 19.000 de e-mail-uri purtate între membrii Partidului De­mo­crat din care reiese că partidul ar fi fost părtinitor în susținerea lui Hi­llary Clinton și împotriva lui Bernie Sanders, candidatul democrat so­cialist, după cum no­tează și Digi24. Oficialii Agenției Naționale de In­for­mații și ai Departamentului pentru Se­curitate Internă din America au a­cu­zat serviciile secrete din Rusia că au pătruns în serverele democratice și că, astfel, au preluat și au publicat e­mailurile, conform Washington Post. Pe parcursul cam­paniei, au urmat dis­cursuri aprige între cei doi can­didați și, astfel, în America s-a pro­dus o divizare ac­centuată în societate, ceea ce i-a fă­cut pe Ba­ra­ck Obama, actualul pre­ședinte al Statelor U­ni­te ale A­me­ri­cii și pe Michelle Obama, pri­ma doa­mnă a A­me­ricii să intervină în campania pre­­zi­den­țială și să o susțină pe Hi­ll­ary Clin­ton. Ba mai mult, Barack O­bama a criticat faptul că FBI-ul a decis să publice informații importante re­fe­ritoare la ancheta e-mail-urilor lui Hillary Clinton, deși an­cheta nu a fost finalizată. „Nu cred că există un etalon ca în timpul u­nor in­ves­ti­gaţii, să nu operăm prin aluzii ca­lomnioase, dilvulgări şi informaţii incomplete, ci pe baza con­cluziilor concrete care sînt lu­ate”, a declarat Barack Obama, du­pă cum notează mediafax.ro. Și so­ția acestuia, a decis să se implice ac­tiv în alegeri și i-a îndemnat pe oameni să nu se lase păcăliți. „A­ceas­ta este strategia. Să transforme aceste alegeri în ceva atît de murdar şi de urît, încît să nu te mai intereseze nimic legat de ele. A­ceşti oameni încearcă să vă facă să credeţi că votul vostru nu con­tează, că rezultatul alegerilor a fost deja stabilit şi că nu ar trebui să vă bateţi capul să vă faceţi ascultaţi. Încearcă să vă fure speranţa”, a spus Prima Doamnă a Statelor Unite, con­form Digi24.

Cea mai scumpă campanie prezidețială

Greșeli sau gafe, așa cum le-a de­numit și presa, a făcut atît miliardarul republican, cît și fostul secretar de stat, democrat. După cum menționează și Digi24, Donald Tru­mp a propus, la un moment dat, construirea unui zid la granița cu Mexicul pentru a opri imigrația și a lăsat să se înțeleagă că, dacă ar fi necesar, ar recurge la folosirea bom­bei nucleare în Europa. De asemenea, în urma unei înregistrări a­pă­rute în presă, acesta a fost criticat chiar și de republicani. „Sînt au­to­mat atras de femei frumoase, în­cep să le sărut. E ca un magnet. Şi cînd eşti vedetă, te lasă. Poţi să faci orice”, spunea acesta. La polul opus, Hi­lla­ry Clinton a fost acuzată că a pus în pericol unele informații, întrucît a utilizat căsuța de e-mail per­so­na­lă și nu pe cea de serviciu. „Am fă­cut o greşeală folosind e-mailul pri­vat. Dacă ar fi să o fac din nou, în mod cert aş acţiona altfel. Nu vreau să-mi caut scuze, a fost o greşeală şi îmi asum răspunderea”, argumenta Hillary Clinton. Totodată, fostul secretar de stat a spus, în a treia și ultima dezbatere transmisă în direct că Donald Trump este primul candidat din ultimii 40 de ani care nu își face publice dec­la­rațiile fiscale. „Dacă nu vă place ce am făcut, schimbați legile. Voi, po­li­ticienii ca Hillary Clinton, ați fă­cut legile fiscale”, i-a răspuns re­pu­blicanul.

Deși Hillary Clinton era pre­fe­rata alegătorilor, avînd o diferență de peste 10 procente în sondajele apărute la începutul campaniei, a­cum, în prag de alegeri, diferența dintre cei doi candidați este foarte mică, Donald Trump aproape reușind să o egaleze, dacă nu chiar să o în­trea­că pe Hillary Clinton în procente, conform unor sondaje realizate de CBS/New York Times și A­B­C­/­Wa­shin­gton Post. „Acum asistăm la românizarea Americii. După ce avem această confruntare omomorfă cu con­fruntarea din 2000 dintre Ion I­li­escu și Corneliu Vadim Tudor – «bu­nicuța» Iliescu-bunicuța Hillary, aparatcici amîndoi, reprezentanți ai «aparatului» și în partea cealaltă Trump–Vadim Tudor, adică de­men­tul liber, care evoluează liber pe acolo prin peisaj și este plăcut de foarte multă lume – ce face FBI-ul, domnule, e incredibil!”, spunea jur­nalistul Cristian Tudor Popescu pen­tru Digi24.

Campania prezidențială de anul acesta, din America, este cea mai scumpă din istorie, cheltuindu-se pes­te 6,5 miliarde de dolari, o su­mă echivalentă cu Produsul Intern Brut al Republicii Moldova. Doar Mi­chael Bloomberg, fost primar al New Yorkului, a sponsorizat a­ceas­tă campanie cu peste 20 de milioane de dolari, iar miliardarul de origine maghiară George Soros, cu 16 milioane de dolari, totul pentru ca „bătălia” dintre prima femeie cu șanse reale la președinția Americii și miliardarul republican să se in­ten­sifice și să scrie istorie cu pre­zen­tul Statelor Unite ale Americii.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top