Fantezii pe tema Johannis

Cap în cap Niciun comentariu la Fantezii pe tema Johannis 0

Marele mister al ultimelor săp­tă­mîni și al celor ce urmează nu este dacă primarul Sibiului, Klaus Johannis, va fi vreodată premier, ci dacă și-a dat totuși seama că nu are nici o șansă să fie nominalizat de Tra­ian Băsescu și că este fo­lo­sit pe post de un agent electoral de domnii Crin Antonescu și Mircea Geoa­nă în ve­derea alegerilor pre­zi­den­țiale.

Suspectăm că, flatat peste mă­su­ră de propunerea venită de la Bu­cu­rești, domnul Johannis nu a stat să se gîn­deas­că prea mult înainte de a o accepta. Un calcul simplu bazat pe citirea atentă a Constituției l-ar fi scutit de de­za­măgiri, mai ales că în privința ro­lu­lui președintelui în de­semnarea pre­mie­­rului legea fun­da­mentală este neobișnuit de clară. Așadar, Klaus Jo­ha­nnis ar fi trebuit să știe că nu poate fi desemnat pre­mier decît de pre­șe­dinte și că par­lamentul nu-i poate im­pu­ne ni­mic președintelui la acest capitol, indiferent cîte rezoluții de sus­ți­ne­re votează pe zi sau pe săptămînă. Tot ce poate face forul legislativ este să res­­pingă prin vot echipa condusă de premierul desemnat de șeful statului. Atît! Același lucru se întîmplă și cu a doua nominalizare a președintelui, în cazul eșecului celei dintîi, cu riscul de­clanșării alegerilor anticipate după pre­zi­dențiale.

Domnul Băsescu tot nu ar fi ce­dat în fața presiunilor adversari­lor  

Pre­ten­țiile coaliție constituite ad-hoc de PSD–PC, PNL și UDMR de a fi con­siderată for­ma­țiu­ne ma­­joritară nu se susțin ju­ri­dic și cons­ti­­­tu­­țional, pen­tru că par­ti­­dele în cauză nu nu­mai că nu sînt îns­cri­se la tribunal ca o alianță, așa cum era Alianța D.A., dar nici au avut curajul să semneze un pro­­to­col de colaborare, cum au semnat PSD și PD-L în momentul cons­tituirii Coa­liției pentru Ro­mâ­nia care a gu­­ver­nat pînă în septembrie 2009. Faptul că nici liberalii, nici social-democrații, nu s-au plîns la Curtea Cons­ti­tu­țio­na­lă de de­mer­surile președintelui de­mons­trează, dacă mai era nevoie, că le­gea este de partea acestuia din urmă.

Din punct de vedere cons­ti­tu­țio­nal, așadar, șansele lui Klaus Jo­ha­nnis sînt nule, iar din punct de ve­de­re politic tind către zero, cel puțin înain­te de 6 de­cembrie: Traian Bă­ses­cu a declarat deja că nu-l va no­mi­naliza pentru funcția de premier pen­tru că nu poate face față re­la­țiilor com­plexe cu FMI, nu a pre­zen­tat nici o idee de strategie gu­­ver­­na­men­tală și este susținut de forțe care s-au opus din răsputeri acor­­du­­rilor cu instituțiile financiare inter­na­­ționale. De fapt, chiar și în lipsa acestor ar­gu­mente, domnul Bă­sescu tot nu ar fi ce­dat în fața pre­siunilor adversari­lor, pen­tru că ar fi însemnat să ca­pi­tu­leze în fața lor și să piardă astfel puncte în ochii elec­toratului. Or te­ma sa de cam­pa­nie este tocmai re­fu­zul compromi­sului cu oligarhii și mo­­gu­lii.

Nici măcar Crin Antonescu nu l-ar putea impune pe Klaus Jo­ha­nnis premier  

Mult mai interesant, deși aproa­pe ignorat, este faptul că nici PNL, nici PSD nu au afirmat că-l vor pe domnul Johannis premier trei ani, ci au vorbit doar de două-trei luni pî­nă la prezidențiale, ca „să scoată țara din criză”, ca și cînd țara ar pu­tea fi scoasă din criză pînă în de­cem­brie. Liderii acestor partide știu însă foarte bine că pînă la alegeri sin­gurele variante sînt guvernul interimar Boc sau guvernul Croi­to­ru, și că după 6 decembrie noul pre­șe­dinte, oricare ar fi el, nu-l va numi pre­­mier pe Klaus Johannis: Tra­ian Băsescu nu o va face în nici un caz, iar Mircea Geoană va fi obligat să aleagă un premier din propriul par­tid, care este deja nemulțumit de faptul că lide­rul său a acceptat no­mi­na­lizarea unui partid inferior nu­me­ric. Nici măcar Crin Antonescu nu l-ar putea impune pe Klaus Jo­ha­nnis premier, deși a promis-o, pentru că PSD, cu care PNL va face o coaliție de guvernare, nu va accepta decît un premier din rîn­du­rile sale. De altfel, toate acestea au fost deja sugerate cu jumătate de gură de po­liticienii celor două partide.

În concluzie, Klaus Johannis a fost folosit de adversarii lui Traian Bă­­sescu într-un joc de imagine, menit să-l pună pe președinte într-o si­tuație proastă și să valorifice popu­la­ritatea primarului Sibiului în fa­voa­rea domnilor Crin Antonescu și Mircea Geoa­nă. Cu alte cuvinte, Klaus Jo­ha­nnis a fost folosit cu ci­nis­­m în lupta po­litică premergătoare pre­zi­den­ția­le­lor. Faptul că nu și-a dat sea­ma de acest lucru ne demonstrează că nu este încă pregătit pentru „politica mare”. Este așadar mai pro­fi­tabil să-l ignorăm deocamdată și să ne concentrăm asupra cabinetului pro­pus de Lucian Croi­toru. Cu toate imperfecțiunile sale, este o echi­pă curajoasă și competentă, care ar face mult bine României. Dacă avem noroc, trece la vot. Dacă ne gîn­dim la calitatea politicienilor din noua majoritate, ne dăm seama însă că avem nevoie de mult, foarte mult, no­­roc.

Rodica CULCER 

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top