Esecul unui intreg sistem

Cap în cap Niciun comentariu la Esecul unui intreg sistem 1

Ceea ce s-a intimplat saptamina trecuta la Chisinau inseamna esecul unui intreg sistem de guvernare. Indiferent de represaliile – morale sau politice – pe care regimul la putere le pune in practica, sistemul politic ce poarta marca Voronin nu mai este valid, iar legitimitatea sa este in declin. In mod normal, este o simpla problema de timp pina ce partidul comunistilor din R. Moldova va pierde puterea. intreaga istorie post-sovietica a Europei de Est ne arata o lectie simpla: in momentul in care tineretul si generatiile active din societate nu mai sint de partea ta, nu va intirzia nici scadenta.

Aceasta criza n-a fost, in opinia mea, deloc surprinzatoare. Din februarie 2001, de cind partidul sau a ajuns la putere – propulsindu-l ulterior ca presedinte al statului -, dl Voronin a facut un penibil slalom printre promisiuni. In 2001 promitea ca va duce R. Moldova spre Uniunea Rusia – Belarus. Din fericire, nu s-a tinut de cuvint (inca!). in 2005, tot dl Voronin a promis ca va duce R. Moldova spre Uniunea Europeana. Din nefericire, acest proiect nu a fost un succes. De fapt, exista toate motivele ca sa ne intrebam daca dl Voronin chiar a dorit vreodata apropierea tarii sale de UE (nu sint deloc convins de acest lucru). Cum se explica atunci aceasta schimbare de directie, in 2005 fata de 2001? Ma tem ca nu a fost vorba de nimic serios – ci doar de dorinta de a “fura” opozitiei tema cu rezonanta a europenizarii institutionale. Iar in campania din martie 2009 dl Voronin s-a recomandat pe sine si partidul sau ca fiind singurele garantii posibile pentru solutionarea problemei reprezentate de Transnistria – adica partea rasariteana a R. Moldova asupra careia Chisinaul nu are, de fapt, un control efectiv. Din pacate, persista suficiente motive de scepticism referitoare la sansele ca in viitorul apropiat problema Transnistriei sa isi gaseasca o solutie in sensul intereselor statale de suveranitate ale R. Moldova.

Asadar, victoria din 5 aprilie a sistemului Voronin – discutabila din perspectiva corectitudinii – este doar o aminare a scadentei. Pensionarii au votat cu mai mare convingere decit tinerii. Si nu e vina pensionarilor ca, pentru ei, plata la timp a pensiei reprezinta cea mai mare calitate a unui guvern. Romania, ca stat vecin, are o dubla datorie: prima, sa-si convinga partenerii europeni ca nu are un amestec ilicit in tulburarile de la Chisinau. Apoi, sa devina realmente un model si o sursa de inspiratie, atit pentru echipele de guvernare de la Chisinau cit si pentru tineretul R. Moldova. Un tineret care, pe mai departe, trebuie sa ramina consecvent: sa priveasca spre Vest, spre UE, si sa spuna raspicat, oricui are dopuri de ceara politica in urechi, ca locul R. Moldova acolo este.

Adrian CIOROIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top